Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Organizatii si cetateni contesta decizia Ministrului Dragnea privind consultarile publice in proiectele de urbanism

0

COMUNICAT DE PRESĂ Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), 18 iunie 2014

Organizații neguvernamentale și grupuri informale de cetățeni contestă decizia Ministrului Liviu Dragnea privind consultările publice pentru proiectele de urbanism

Mai multe organizații non-guvernamentale și grupuri de cetățeni, preocupate de transparența decizională în general și de cea necesară în procesele de planificare și proiectare urbană, în special, au transmis azi, 18 iunie, două scrisori în atenția Primului Ministru și al Ministrului Liviu Dragnea. În documente este solicitată introducerea prevederilor din articolul 4 din Ordinul de Ministru 2701/2011 (articol abrogat săptămâna trecută) în textul Legii Urbanismului 350/2001 și, până atunci să fie dată o Ordonanță de Urgență în acest sens (vedeți scrisorile anexate acestui comunicat de presă).

Cel mai mare inamic al corupției este transparența, deci accesul publicului la procesul decizional al instituțiilor publice. Linia întâi a frontului luptei pentru combaterea corupției este în teritoriul legislației. Aici se înfruntă inițiative favorabile transparenței cu cele care, dimpotrivă, încearcă să ascundă activitatea decidenților  de privirea cetățeanului. O astfel de înfruntare are loc în aceste zile. Ordinul de Ministru 2701/2011, care obligă autoritățile publice locale să supună dezbaterii publice orice inițiativă legată de documentații de urbanism și amenajarea teritoriului a fost modificat, prin abrogarea articolului 4, care prevedea sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor.

Sistemul legislativ din România abundă în acte normative utile, dar care nu nu sunt aplicate în lipsa unor constrângeri. Mai ales în contextul în care se fac primii pași către asigurarea informării și a consultării populației într-un domeniu complex cum este cel al amenajării teritoriului și al planificării și proiectării urbane, susținem că era și este în continuare necesar să existe o prevedere care să impună constrângeri pentru a asigura aplicarea Ordinul 2701.

Metodologia aprobată prin Ordinul nr. 2701/2010, a fost elaborată printr-un proces structurat de largă consultare cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale, profesionişti practicieni din domeniu, mediul academic, alte instituţii, organizaţii ale societăţii civile, și ar fi normal ca orice modificare care afectează aplicarea acestei metodologii să fi fost supusă unui proces de consultare similar.

Existența unui cadru sistematic pentru participare în acest domeniu nu este un moft, ci este un mod prin care și România aplică convenții și acorduri internaționale pe care le-a ratificat, și care susțin dreptul locuitorilor la informație și acces la deciziile instituțiilor publice care privesc calitatea mediului de viață al cetățenilor. Scoaterea acestui articol din O.M. 2701/2011 care va slăbi aplicarea procedurilor, lasă societatea civilă fără unul dintre cele mai importante instrumente împotriva corupției și a abuzurilor.

Solicităm responsabilizarea autorităților publice centrale și introducerea în Legea 350/2001 a sancțiunii de nulitate a documentațiilor de urbanism și de amenajarea teritoriului care nu au respectat procedurile de informare și consultare a populației.

cere_logo 2013

CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică susține prin programele și proiectele sale organizații și grupuri informale de cetățeni, încurajându-le să aibă o voce puternică în fața autorităților publica, în decizii cu impact direct asupra comunităților pe care le reprezintă. Mai multe detalii despre activitățile CeRe găsiți pe www.ce-re.ro și facebook:@participare  

 

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.