Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Orfanii lui Ceaușescu după 20 de ani”: prezentare de carte, documentar și expoziție de fotografie la ICR

0

Miercuri, 30 martie 2016, de la 15.00, la Institutul Cultural Român din București (Aleea Alexandru 38) va avea loc evenimentul „Orfanii lui Ceaușescu după 20 de ani”, care va include prezentări de carte, proiecție de film documentar și vernisajul expoziției omonime. Evenimentul este organizat de Asociația Federeii în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Casa de editură Max Blecher.

image001
Despre literatura scrisă de autori care au cunoscut experiența instituționalizării, a „federeilor”, vor vorbi în deschidere poeții Nicolae Avram și Claudiu Komartin. Vor fi prezentate volumele de versuri Federeii și All Death Jazz, scrise de Nicolae Avram și semnul la care te vei opri să bei apă, scris de Aurel Onișor.
Discuțiile vor fi urmate de proiecția documentarului L’enfant du diable. Bande annonce, realizat de Ursula Wernly Fergui la casa de producție franceză Kanari Film (52′, 2014). Filmul urmărește destinul unei fetițe abandonate într-un leagăn de copii din România lui Ceaușescu și adoptată de o familie de francezi la sfârșitul anilor ’80. După 25 de ani, se reîntoarce în România în încercarea de a-și regăsi părinții naturali. Proiecția documentarului va avea loc în prezența eroinei, Marion Le Roy Dagen.
Seara va continua cu vernisajul expoziției „Orfanii lui Ceaușescu după 20 de ani”, ciclu fotografic realizat de Elisabeth Blanchet. Expunerea lucrărilor va fi făcută în prezența autoarei. Elisabeth Blanchet este un fotograf și regizor francez, pasionată de studiile fotografice inspirate din realitățile sociale și de portrete. Fotografiile din ciclul „Orfanii lui Ceaușescu” au fost realizate pe parcursul a 20 de ani. De-a lungul timpului, Elisabeth a colaborat cu televiziunea Channel 4 și cu revistele L’Etudiant, L’Express, Lonely Planet etc. Expoziția de fotografie va putea fi vizitată la ICR în perioada 30 martie – 13 aprilie 2016.
La final, publicul este invitat să dezbată temele prezentate împreună cu Daniel Rucăreanu, președintele Asociației Federeii, și invitații Nicolae Avram, Claudiu Komartin, Marion Le Roy Dagen, Elisabeth Blanchet.
Accesul publicului la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.
Fondată în decembrie 2014, Asociaţia Federeii este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, creată de adulţi care au crescut în case de copii/orfelinate/centre de plasament/leagăne de îngrijire etc. Asociaţia şi-a propus să ofere variante de integrare socială adulţilor care au cunoscut experienţa instituţionalizării şi tinerilor care se găsesc acum în instituţiile de ocrotire şi se pregătesc să le părăsească. www.federeii.ro

Contact: Direcția Comunicare și IT, biroul.presa@icr.ro, 031 7100 622.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.