Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Orchestra Română de Tineret la București și Berlin în iunie 2014

0

Orchestra Română de Tineret în vârf de formă!

Sâmbătă, 21 iunie, la ora 19.00, la Sala Radio și respectiv duminică, 22 iunie, la ora 11.00, la Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret  condusă de dirijorul Cristian Mandeal va străluci din nou într-un program de concert de mare virtuozitate, ca avanpremieră a turneului extraordinar de la Berlin. Cele Trei Dansuri Românești de Theodor Rogalski, Rapsodia Spaniolă de Ravel, alături de Dansul celor șapte voaluri din opera Salomea de Richard Strauss, alături de magnifica simfonie Patetica de Ceaikovski, sunt piesele cu care Orchestra Română de Tineret va da o nouă probă a clasei sale de nivel internațional.

Orchestra Romana de Tineret_Young Euro Classics 2012_Foto Virgil Oprina 062

În premieră pentru o orchestră din România, Orchestra Română de Tineret va evolua pe 24 iunie în cadrul unui concert extraordinar în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics.

La ediția din acest an, Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Cu acest prilej, organizatorii au selecționat cele mai bune şase orchestre de tineret din întreaga lume, una de pe continental american (SUA), una din Asia (China) și patru din Europa – România, Franţa, Germania și Rusia.

Devenită vedetă de clasă internaţională după ediția din 2012 a prestigiosului festival berlinez, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal revine acum ridicând ștacheta performanței artistice. Publicul de la Sala Radio și de la Ateneul Român va avea șansa de a vedea și asculta pe viu un concert captivant, de reală clasă international, în avanpremiera evoluţiei în faţa exigentului public berlinez.

Din anul 2014, Centrul Național de Artă „Tinerimea Romana” a început să se ocupe de activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu.

Orchestra Română de Tineret

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia,  Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov”.

Membrii săi,  marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Concertele susţinute anual între 2008 şi 2013 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii ” la Sinaia, Buşteni, Sibiu, Braşov şi Bucureşti au constituit adevărate triumfuri. Apariţiile strălucitoare de pe scena Ateneului Român începând cu anul 2009, în cadrul concertelor December Music Flavours şi Spring Music Flavours, organizate de Lanto Communication, concertul extraordinar “Eurovision – Tineri muzicieni, au fost foarte apreciate de public şi elogiate de critica de specialitate.

Evoluţia impresionantă şi succesele obţinute în aceşti ani au culminat cu prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu“ din 2011 şi 2013, care au confirmat aşteptările acestui proiect.

În noiembrie 2011, Orchestra a devenit membră a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), iar în 28 şi 31 ianuarie 2012 a fost  invitată să susţină concerte de mare prestigiu la Paris şi respectiv Strasbourg, în cadrul unui proiect cultural european.

În  2012, pe lângă cele  8 proiecte ce s-au  desfăşurat în România, Orchestra Română de Tineret a fost  invitată să concerteze în deschiderea  primei  ediţii  de la București a  Festivalului Internaţional  “Sergiu Celibidache”  şi  să  susţină  un  concert extraordinar în cadrul  prestigiosului  Festival  Internaţional “Young Euro Classic“ de la Berlin,  la data de 4 august 2012.

În vara anului 2013, orchestra a susţinut două concerte extraordinare în Italia, la Roma, pe cea mai prestigioasă scenă de concerte din Italia, Auditorium Santa Cecilia şi la Festivalul de la Ravello, cel mai cunoscut festival de vară din Europa.

Mărturii despre Orchestra Română de tineret

Dirijorul american Lawrence Foster : «Viitorul vieţii artistice din România este legat de aceşti tineri fantastici cu care lucrez”, ”Aceasta este imaginea pentru România. Asta face Festivalul Enescu pentru România: pune în lumină acești oameni minunați”

Presa italiană sublinia : « Aceşti tineri muzicieni români, conduşi de maestrul Cristian Mandeal, au dat dovadă de o impresionantă spontaneitate, scoţând în relief toate culorile timbrale ale lucrărilor interpretate»

Cronicile din presa berlineză exprimă în termeni foarte clari calitatea acestei orchestra : “Orchestra Română de Tineret dă tot ce este mai bun, în adevăratul sens al cuvântului. La asemenea prezenţă şi concizie precum şi intonaţie infailibilă unii profesionişti pot doar să viseze. Charismaticului dirijor Cristian Mandeal i s-ar cuveni un loc la un pupitru berlinez, dacă se ia în considerare felul în care reuşeşte să transpună lucrarea lui Rahmaninov, Dansuri simfonice. Mandeal îşi permite fermate lungi, o agogică consolidată şi efecte înălţătoare, iar tinerii muzicieni par să-l urmeze necondiţionat” („Der Tagesspiegel” – 06 august 2012, Christian Schmidt)

“Poţi doar să te minunezi cât de profesionist şi impresionant a făcut faţă o orchestră de tineret dispariţiei şocante a solistei Mihaela Ursuleasa. În primul rând simbolic, cu uvertura lui Verdi, „Forţa destinului”, care, în ciuda „loviturilor destinului” din debut, nu a pierdut supleţea specifică stilului italian.

Substanţial, cu piesa „Don Juan” de Richard Strauss care a înlocuit concertul de Chopin. Să repeţi o astfel de piesă în doar două zile arată incredibila calitate a acestei orchestre. Cristian Mandeal s-a dovedit a fi un dirijor riguros, eficient şi concentrat. Stilul său dirijoral impecabil a fost recepţionat cu uşurinţă şi fără concesii de către orchestră, atât în cazul izbucnirilor din lucrarea lui Dan Dediu, „Frenesia”, cât şi în cazul „Dansurilor Simfonice” de Rahmaninov, pline de ritm şi de culoare. Au fost remarcabile momentele de solo, în mod special cele pentru suflatori. Faţeta aventuroasă a orchestrei a fost confirmată de interpretarea lucrării lui Enescu, „Rapsodia Română”, un dans ca un vârtej ameţitor. Şi de data aceasta, amprenta dirijorală a fost vizibilă. Iată o ochestră care îşi poate reprezenta ţara cu mândrie, la nivel internaţional” (06.08.2012, Clemens Goldberg, Kulturradio Berlin)

Minunea Orchestra Română de Tineret  : „Deşi este foarte tânără – şi la propriu şi la figurat – Orchestra Română de Tineret a devenit deja un brand,….sub bagheta lui Cristian Mandeal, a reconfirmat că este cea mai bună din ţară şi că ne poate reprezenta la un nivel excepţional şi peste hotare, acolo unde i-ar convinge şi pe cei mai sceptici că tinerii noştri au o valoare şi o calitate de invidiat, departe de imaginea deformată asupra românilor determinată de cu totul alte aspecte” (Anca Florea – 3 martie 2012)

Un regal cu prinţese şi prinţi : «Marea surpriză a venit spre sfârşitul Festivalului, cu Orchestra Română de Tineret, orchestra născută (precum Atena din capul lui Zeus) din gândirea acestui minunat violoncelist şi om care este Marin Cazacu. Este acum bijuteria vieţii muzicale româneşti, o bijuterie şlefuită cu infinită implicare şi plăcere de maestrul Cristian Mandeal. O seară perfectă, entuziasmantă, în toate ale sale, care a început cu Rapsodia l-a a lui George Enescu, făcută aşa cum numai dirijorul ştie să o facă, extraordinar, încât şi compozitorul să fie deplin mulţumit acolo unde se află. A ieşit o interpretare care poate constitui o excepţională lecţie de cum trebuie citit Enescu. O orchestră  de prinţese şi prinţi, după chipuri şi după vestimentaţie, de o mare disponibilitate la lucru …..Unii specialişti o consideră de pe acum a fi cea mai bună din ţară. Şi parcă avea dreptate un mucalit să preia pentru ei vechea sintagmă: „tineret, mândria ţării” ! Ce bucurie luminătoare pe chipurile celor ce ieşeau de la acest concert, care poate fi înscris, fără nici o exitare, ca fiind printre cele mai reuşite ale Festivalului. ” (Costion Nicolescu – Formula AS nr. 988, septembrie 2011)

United Colours of…youth : «Coup de cœur total aseară la United Colours of… youth, Concertul de la Sala Palatului, aka Orchestra Română  de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal! De cum intră în scenă, puştii înveselesc sala mare şi prăfuită a Palatului (de ce i s-o fi zicînd a palatului cînd e cea mai comunistă arhitectură posibilă, mă lămureşte cineva?). Sunt delicios de colorat îmbrăcaţi, mai ales bineînţeles fetele, în superbe rochii de seară de culori minunate de la roşu, verde, galben-piersică, vişiniu mat, verde, mov, lila, albastru, verde crud, inserţii senzuale de culoare primăvăratecă în fundalul sobru al eleganţei black & white a smockingurilor bărbăteşti. Şi ce superbă e unduirea policromă orchestrei adolescentine sub bagheta nemţească a dirijorului în prima Rapsodie, mai relaxată în tempo decît ne e dat să auzim de obicei, ce minunat avîntul şi patosul viorilor, ce marţial sună suflătorii de alamă, ce ironici clarinetiştii, ce implicaţi sunt cellişti, ce serios e timpanul, ce flaut 1 perfect, e minunat, ce să mai vorbim, toată dezlănţuirea nebună de vitalitate da capo al fine, da, e minunat să fii tînăr. N-ai cum să nu te laşi cucerit, trag cu coada ochiului la loja principală unde cu capul în mâini profesorul Marin Cazacu îşi priveşte ideea, nu văd pînă acolo dar îl ghicesc cu siguranţă zîmbind mulţumit. Acestui om, minunat violoncelist şi mare profesor care visează la această idee din anii ’80 şi celui care ţine acum bagheta, dirijorul cu alură germanică i se datorează minunatul proiect numit Orchestra Română de Tineret. Chapeau, domnilor! Aşteptăm turneele şi înregistrările!… Atmosfera devine incandescentă la intrarea în scenă a solistului serii, …..David Garrett  atacă laolaltă cu tutti prima temă din concertul beethovenian, superbă dezlănţuire de muzică şi virtuozitate. David Garrett îşi sună perfect partitura, intrînd minunat în cadrul cu puştii români, concertul sună curat…., cu cadenţe virtuoze şi gesturi de rock star pe finishuri care înnebunesc pur şi simplu sala.  Cît despre puştii din United Colours mă gîndesc că n-ar fi rău, ca prin ordonanţă guvernamentală să fie creat un proiect obligatoriu de concerte-lecţii cu ORT, la care să fie aduşi cu arcanul toţi copiii din liceele de muzică din România, să-i vadă şi contaminaţi să-şi schimbe răspunsul la obligatoria întrebare: tu ce vrei să te faci cînd vei fi mare. Asta la matineu, pentru că seara i-aş aduce pe profesionişti, să vadă şi înveţe de la aceşti puşti că muzica e bucurie. Şi vis! Bravi, puştimea! (Cătălin Sava – Jurnal de agendist- LiterNet.ro, 24 septembrie 2011) ”

« Această orchestră …. cîntă cu o asemenea energie şi entuziasm, încît de la concertele lor ieşi cu un chef de viaţă greu de descris în cuvinte »

Oltea  Şerban-Pârâu – Dilema veche nr 399 , 2011

 “ Un percuţionist care pulsează împreună cu întreaga orchestră,

partide de corzi sincronizate ceas, suflători care provoacă reacţii mai mult decât entuziaste în lanţ. Orchestra Română de Tineret a creat un nou standard în muzica românească actuală. Dacă mi-este îngăduit, aş propune membrilor filarmonicilor din ţară să participle la viitoarele concerte ale mai tinerilor colegi, să adopte ceva din atitudinea şi exuberanţa lor.“ (Maria Balabaș)

Este acel tip de organism artistic colectiv care reprezintă chintesenţa optimismului. A încrederii într-un viitor. Mai bun, desigur. Este o entitate artistică pe care nu puţine ţări îşi doresc să o aibă, iar dacă o au, să fie comparabilă cu cea pe care am ascultat-o la Ateneul Român sub numele de Orchestra Română de Tineret” (Oltea Şerban-Pârâu)

Orchestra Română de Tineret a devenit un bun naţional şi este extraordinară!“ (Ecaterina Stan)

“Orchestra creată acum trei ani, vie, trâind intens, cu bucurie, fiecare clipă de muzică, mereu mai performantă sub bagheta lui Cristian Mandeal… rezultatul – o mare familie care… cântă incredibil de frumos“ (Anca Florea)

“Nu s-a inventat criza care să-l oprească pe violoncelistul Marin Cazacu să-şi urmeze proiectele “ (Oltea Şerban-Pârâu)

Ceea ce realizează Marin Cazacu, Cristian Mandeal şi Horia Andreescu reprezintă o veritabilă investiţie pentru viitorul vieţii noastre muzicale, pentru viitorul culturii noastre” (Dumitru Avakian)

Orchestra Română de Tineret înseamnă un prezent minunat şi un viitor promiţător al muzicii simfonice româneşti, garanţia că vitalitatea artei interpretative există în toate colţurile ţării. Şi poate mai important, Orchestra Română de Tineret a devenit o sublimă motivaţie pentru actualele generaţii de elevi şi studenţi, a devenit un ţel care trebuie atins !

Website : www.orchestratineret.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.