Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Opt proiecte care fac științele atractive pentru copii și tineri sunt finanțate prin Fondul Științescu București

0

București, 25 iunie 2019: Fondul Științescu București susține financiar proiecte care stimulează înțelegerea științelor și tehnologiei de către copiii şi tinerii din clasele 0-12, din București și județul Ilfov. Cele opt proiecte selectate vor primi finanțare în valoare totală de 150.000 lei și vor fi implementate până în luna februarie 2020.

  1. Chimia pe mâini bune – CHEMPOET, Grupul de Inițiativă „Chemistry is everywhere”, 11.948 lei 

Un proiect al profesorilor de la Facultatea de Chimie, își propune să lucreze cu elevii de liceu despre importanța chimiei în viața cotidiană. Proiectul va crea mai multe situații de educație informală, în care 30 de elevi vor discuta, vor experimenta în laborator aplicații ale chimiei în viața de zi cu zi: chimia medicamentelor, substanțe chimice în bucătărie, clorul și apa potabilă, celule solare etc. Pe lângă experiente de învățare directă în laboratoarele Facultății de Chimie, elevii vor avea parte de vizite la institute de cercetare. De asemenea, 20 de profesori din București vor fi mentorați despre predarea chimiei prin experimente ușor de realizat și corelate cu viața cotidiană.

 2. BIOROBOTICS4ALL, Ingineria viitorului, grup de inițiativă, 19.039 lei 

Un proiect care își propune cultivarea de abilități tehnice și practice în rândul elevilor de liceu și transmiterea către aceștia a pasiunii pentru robotică și domenii conexe.  Proiectul va explica fenomenele din spatele conceptelor de Oraș Inteligent, roboți telecomandați, roboți mobili autonomi, brațe robotice și antropomorfe. 90 de elevi de la Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, Colegiul Tehnic „Carol I” și Liceul „Iulia Hașdeu” vor fi mentorați de profesori și studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică, Facultatea de Aeronave și Autovehicule Militare și Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”.

3. Creștem plante: cultivăm cunoașterea, Fundația Providența, 29.000 lei

Proiectul se adresează copiilor din cartierul Ferentari și urmărește să le dezvolte pasiunea pentru știință, protecția mediului și responsabilitatea individuală și socială. 30 de copii vor beneficia de o serie de lecții interactive și experimente despre importanța naturii pentru om, efectele poluării și importanța protejării mediului. În seră, copiii vor experimenta în mod direct, pe propriile plante, efectele nocive ale poluării cu diferite tipuri de substanțe dăunătoare și vor descoperi care sunt nevoile plantelor pentru creștere și dezvoltare. 

4. Roboțim împreună, Fundația Viață și Lumină, 15.815 lei 

Centrul de plasament al Fundației Viață și Lumină poate găzdui 40 de copii pentru care nu este foarte ușor să înțeleagă științele exacte, deoarece nu le-a fost stimulată imaginația, curiozitatea sau răbdarea. Proiectul încurajează pasiunea pentru știință și descoperirea de abilități necesare pentru viitor, și ajută copiii să treacă peste stigmă și să se integreze școlar. Cei 40 de copii vor construi și vor programa roboței. Proiectul se va adresa și comunității extinse: copiii vor avea posibilitatea să invite la curs colegi sau prieteni.  

5. Clubul de robotică ”Robots for Smart Kids”, Grupul de Inițiativă PROACTIV, 16.327 lei 

La clubul de robotică din Liceul „Marin Preda”, 24 de copii de 8-10 ani vor folosi ozoboți pentru a-i ajuta să lucreze project-based și să înțeleagă mai ușor conceptele științifice. Programul de învățare este pornit de un grup de părinți și profesori și se concentrează pe dezvoltarea abilităților de lucru individual și în echipă.  

6. Școala de vară „Generații STEAM”, Fundația Regală Margareta a României, 21.200 lei 

Centrul Generații București funcționează ca afterschool social din 2007 în sectorul 6 și promovează metodologia intergenerațională. 30 de voluntari seniori activi ajută anual 50 de copii să nu abandoneze școala. Școala de vară va ajuta copiii să înțeleagă științele, să participe la experimente, să își aleagă teme de proiect, să caute soluții și să aibă curajul să le dezvolte.

7. Magia conexiunii profesor–elev, Grupul de Inițiativă al învățătorilor, Școala nr. 279, 12.600 lei 

Învățătorii de la Școala nr. 279 vor crea un program integrat de învățare prin joacă pentru 250 elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, implicați în Programul ,,Şcoală după şcoală”. Cum să mâncăm corect învățând chimia din farfurie, descoperirea matematicii din spatele muzicii, programare cu Scratch – copiii vor învața mai ușor, învățătorii vor deprinde noi modalități de predare interactivă și practică, iar materialele din proiect vor putea fi folosite pentru următorii trei ani.   

8. Start spre viitor, Grupul de Inițiativă  ”Împreună reușim”,  24. 000 lei 

Proiectul va dezvolta un hub comunitar educational în Popești-Leordeni. Proiectul pilot va oferi o serie de ateliere integrate pentru 20 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 12: programare prin Scratch, educație financiară și gândire antreprenorială, comunicare. Grupul de inițiativă este format din părinți care locuiesc în Popești-Leordeni, care au ca obiectiv comun calitatea educației copiilor din comunitatea locală.

Proiectele finanțate au fost selectate de un juriu independent, format din Octavian Micu, cercetător, Institutul de Știinte Spațiale, Constantin Vică, lector universitar, Facultatea de Filosofie, director adjunct, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București, Elena Coman, director de programe, Asociația Techsoup Romania, Tamina Lolev, co-fondator și managing partner Nodmakerspace, Sorin Axinte, antreprenor, co-fondator și CEO Hyperpragma, managing partner GLUE.

Fondul Științescu este implementat în București de Fundația Comunitară București, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Federația Fundațiilor Comunitare din România și cu susținerea donatorilor locali: Transport Service Group, WDP, Element Development, euRobotics AISBL. Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în alte zone din țară: Sibiu, Iași, Oradea, Mureș, Bacău, Galați, Prahova, Odorheiul Secuiesc, Brașov, Țara Făgărașului și Timișoara.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri, grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 7 ani a finanțat peste 320 de proiecte din București și Ilfov cu mai mult de un milion de euro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.