Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Operas Primeras. Filme spaniole de debut: femei cineaste

0

Operas Primeras. Filme spaniole de debut: femei cineaste

5,12,19 si 26 noiembrie 2018

Sala Auditorium a Instituto Cervantes din Bucuresti

Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia SGAE („Societatea Generală a Autorilor şi Editorilor“) organizează la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38) desfăşurarea programului „Operas primeras“ („Opere prime“), care, în acest an, este marcat de tendința de aducere în prim-plan a agendei feminine actuale.

Intrarea libera, numar limitat de locuri. Va rugam rezervati loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es

Proiecția primului film va fi precedată de o discuție și o sesiune Q&A între regizoarea spaniolă Marta Verheyen și regizoarea Ozana Nicolau (România).

Programul „Opere prime“, subintitulat în 2018 „Femei cineaste“, are ca scop promovarea operelor acelor cineaste spaniole aflate la primele etape ale carierei lor artistice sau a unor cineaste consacrate puse în legătură cu diverse debuturi. În general, „Operas primeras“ este un program ambiţios care pune în valoare operele artistice ale cineaştilor emergenţi, un program care îi încurajează pe tinerii artişti şi care pune în valoare particularităţile tematice şi formale ale noii cinematografii spaniole contemporane. În anul mișcării Rezist, care a pornit de la denunțarea unor abuzuri sexuale, mișcarea cinematografică spaniolă a adus o serie de noi modalitați de expresie, dar și reaccentuarea rupturii cu ideea că ar exista meserii exclusiv masculine.

Cele patru filme alese pentru această ocazie – două filme artistice și două scurtmetraje – vor rula, la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38), după cum urmează:

5 noiembrie 2017, ora 19.00

Discuție între regizoarea Marta Verheyen și Ozana Nicolau, urmată de o sesiune Q&A

Les amigues de l’Àgata / Prietenii Agatei – regia: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius și Marta Verheyen (2016). Durată: 72 min. (versiune originală în catalană, cu subtitrare în limba româna)

Este lungmetrajul cu care au încheiat masterul în studii cinematografice cele patru regizoare: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius și Marta Verheyen. Povestea unui rit de trecere de la liceu spre universitate a patru tinere: Elena Martín, Carla Linares, Marta Cañas și Victòria Serra. E un film bine susținut de scenarii, în care timpii morți ai adolescenței, conversațiile neîncheiate, dorința de a fi împreună conturează o nouă etapă de viață.

12 noiembrie 2017, ora 19.00

La higuera de los bastardos / Smochinul – regia: Ana Murugarren, 2016. Durată: 111 min, (film în limba spaniola cu subtitrare în engleza)

Lungmetrajul este o recuperare a memoriei istorice, a Răzvoiului Civil Spaniol, făcută de către o tînără regizoare, lucru puțin obișnuit. Filmul îmbină, cu măiestrie, mai multe genuri cinematografice pentru a povesti o istorie în care se întîlnesc mai multe posibilități de a explica trauma și împărțirea lumii în învingători și învinși. A fost considerat a fi o comedie neagră cu accente fantastice. Scenariul se bazează pe romanul La higuera (Smochinul) al scriitorului spaniol Ramiro Pinilla.

19 noiembrie 2017, ora 19.00

Esquece Monelos – regia Ángeles Huerta. Durată: 76 min. Film documentar (în limba spaniola cu subtitrare în engleza.)

Un film documentar la persoana întâi despre râul Monelos din La Coruña îngropat de diverse reforme urbanistice. Autoarea încearcă să refacă o hartă emoțională persoanlă în momentul în care tatăl ei se îmbolnăvește de Alzheimer, pornind de la viața îngropată a râului care traversează, totuși, historia și memoria orașului. Secolul XX apare astfel ca un corp care străbate orașul, ascunzând trecutul sau reinventându-l.

26 noiembrie 2017, ora 19.00

Dancing Beethoven – regia Arantxa Aguirre. Durată: 80 min (film în limba spaniola cu subtitrare în engleza.)

Film documentar realizat de o cineasta consacrată în care protagonistul este dansul, locul de expresie și de căutare a esenței procesului creativ. Elaborând o nouă versiune a a coregrafiei lui Maurice Béjart la Simfonia a Noua de Beethoven, o tânără dansatoare, fiica celor doi responsabili ai Fundației Béjart Ballet din Lausanne, devine firul conductor, prin intermediul propriei corporalități, al descoperirii propriei sensibilități și al realei umanități.

Marta Verheyen (n. Girona, 1991) este regizoare, scenaristă și fotografă. A studiat comunicare vizuală la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona. A regizat împreună cu regizoarele Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius filmul Prietenii Agatei, ca lucrare de final de studii. Alte filme realizate: La chica del trampoline (2012) și Dama de noche (2017). A primit mai multe premii: Premiul Publicului la Festivalul Cinema de Autor (2015) ; Premiul Juriului la Festivalul Internațional de Cinema de la Tarragona (2015); Premiul Abycine Indie al Festivalului Internațional de Cinema de la Albacete (2014).

Ozana Nicolau este regizoare, absolventă a secției Regie de film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București și a programelor Berlinale Talent Campus și Locarno Summer Academy. Între prieteni, filmul ei de absolvire, este selectat și premiat în 15 festivaluri internaționale de film: Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Clermont-Ferrand ISFF, Karlovy Vary ISFF. Lucrează ca asistent de regie la filmele unor regizori români ai Noului Val, precum Călin Peter Netzer (Poziția copilului) și Radu Jude (Aferim). Cel mai recent scurtmetraj de fictiune al său, The Island (aka Boat Trip) a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Cottbus 2015. In 2018 Ozana a scris si regizat „Foreplay” – spectacol de teatru-documentar despre situatia mamelor adolescente din Romania. Foreplay a primit Premiul pentru cea mai Buna Regie in cadrul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent 2018 si a fost prezentat intr-un truneu national la Cluj, Targu-Mures, Iasi si Sfantu Gheorghe.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.