ONGFest 2014. Pentru combaterea discursului urii

0

Peste 140 de ONGuri au întâmpinat sâmbătă şi duminică vizitatorii parcului Herăstrău. A avut loc ONGFest, Festivalul Naţional al Asociaţiilor şi Fundaţiilor, organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Festivalul are loc în fiecare an şi promovează spiritul civic, toleranţa, voluntariatul şi alte teme sociale în rândul oamenilor.

WP_20140510_031

Tematica evenimentului de anul acesta a fost combaterea discursului instigator la ură. “România are nevoie de discurs constructiv”, spune Angela Filote, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, în sesiunea de deschidere a evenimentului ce a avut loc  vineri, 9 mai, la Palatul Parlamentului. “Dacă reuşim să evoluăm de la discursul urii la discursul îndrederii, al acceptării, este un mare pas înainte.”

Unul dintre principalele canale de diseminare a discursului urii este mass-media. În cadrul ONGFest au avut loc două dezbateri pe această temă la care au fost invitaţi jurnalişti şi reprezentanţi ai ONGurilor. “Mass-media fără scrupule, se caţără pe acest tip de discurs. Una dintre temele care reprezintă umanitatea este repulsia sau frica de celălalt. Asta este o temă atât de uşor de exploatat în creierul omului de aceea este foarte des folosită de mass-media.” este de părere Cristian Pantazi, redactor-şef Hotnews.ro.

Un rol important în transmiterea discursului ofensator sunt reprezentanţii partidelor poltice. “Când vorbim despre femei, purtătorii acestui tip de discurs sunt politicienii ”, este de părere Cosmin Prelipceanu, redactor-şef Digi24. Una dintre concluziile dezbaterii la care acesta a participat subliniază faptul că discursul urii în mas-media serveşte şi este întreţinut de mediul politic. Un public divizat în tabere, cu cetăţeni incitaţi unii împotriva altora creează un mediu în care voturile sunt mai uşor de strâns. De cele mai multe ori, totul se petrece pe fondul lipsei de idei, programe şi realizări.

Istvan Haller, membru în Colegiul director al CNCD, a declarat la rândul său: “o mică parte a persoanelor discriminate se plâng la CNCD și din păcate, o și mai mică parte se duc în instanță“.  A precizat de asemenea că “este nevoie de o mai mare activitate a organizațiilor și în acest sens, de a trimite petiții, de a merge în instanță, de a solicita daune. Și atunci eventual acele persoane care utilizează în mod frecvent [discursul ofensator] să se gândească de zece ori dacă mai fac așa ceva sau nu, în public măcar.“ Dezbaterea a fost organizată de FDSC și ActiveWatch și găzduită de UNICEF în casa ONU.

În parc au avut loc mai multe evenimente şi activităţi.

Vizitatorii au fost invitaţi într-un traseu cu indicii în care au aflat mai multe despre activităţile organizaţiilor neguvernamentale, consecinţele discursului urii şi câteva modalităţi de combatere a acestuia. Una dintre atracţiile traseului a fost Cutia Albastră – Schimbă-ţi Starea, o instalaţie pusă la dispoziţie de Asociaţia Delivering Life. Cu ajutorul său, participanţii au avut ocazia să diferenţieze efectele discursului ofensator şi a celui pozitiv, la nivel emoţional. Tot pe această temă, asociaţia E-Romnja a aşezat în calea trecătorilor o serie de pancarde cu mesaje pentru combaterea discursului urii adresat femeilor rome. Biblioteca vie organizată de asociaţia ACCEPT şi flash-mob-ul organizat de Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, sunt alte exemple de activităţi pe această temă.

În total peste 100 de momente artistice şi educative au animat parcul Herăstrău acest week-end. Totul într-un cadru propice pentru evoluţie în domenii ce ne privesc pe fiecare dintre noi.

Mai multe detalii despre organizaţiile participante şi înregistrările integrale a două dintre dezbateri se găsesc pe www.ongfest.ro .

Festivalul a fost finanţat prin granturile Spaţiului Economic European  2009 – 2014, programul Fondul ONG în România.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează