Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră va avea premiera în cinematografe în luna noiembrie

0

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje regizate de Luiza Pârvu, Radu Jude, Andrei Crețulescu și Iulia Rugină, va fi lansat în cinematografe în luna noiembrie.

 SCURT PE 4

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră e compus din scurtmetrajele O lume nouă, Trece și prin perete, Kowalski și Să mori de dragoste rănită. Realizate de patru regizori diferiți și produse de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, moarte, pe diferite tonuri. În plus, filmele au o origine similară: sunt realizate independent, fără finanțare de stat, și toate sunt „produse ale prieteniei” – echipele de filmare, actorii, co-producătorii au lucrat exclusiv din dragoste pentru povești și pentru viziunea autorilor lor.

Ideea omnibusului s-a născut la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2014, unde cele patru scurtmetraje au avut premiera națională în cadrul Zilelor Filmului Românesc. „Împachetarea” lor într-un omnibus de lung-metraj și lansarea acestuia pe marile ecrane din toată țara poate însemna descoperirea lor de către un public larg, care până acum n-ar fi avut șansa de a vedea acest gen de filme decât în festivaluri.

O lume nouă (co-producție România-Ungaria-SUA în regia Luizei Pârvu, scenariul Toma Peiu) spune o poveste cu emigranți români din Pennsylvania anului 1908. Cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă… Protagoniști sunt Florin Penișoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean și Ioan Boeriu. O melodie surprinzătoare semnată Grigore Leșe acompaniază această poveste inspirată din fapte reale.

Trece și prin perete (regia și scenariul Radu Jude), distins cu Mențiune specială la Cannes 2014 – Quinzaine des realisateurs, o are în centrul atenției pe micuța Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis… Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeț, Ion Arcudeanu și Gabriel Spahiu sunt protagoniștii acestei istorii inspirate de Cehov.

Kowalski (regia și scenariul Andrei Crețulescu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – și ajunge la o concluzie pe cât de inevitabilă, pe atât de sângeroasă, într-un plan-secvență de 17 minute. Rolurile principale sunt interpretate de Andi Vasluianu, Șerban Pavlu și Dorian Boguță, cărora li se adaugă Rodica Lazăr, într-o apariție specială.

 

Să mori de dragoste rănită, în regia Iuliei Rugină, pe un scenariu co-scris cu Ana Agopian și Oana Răsuceanu, este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, cu Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora și Eugen Matei Lumezianu în distribuție. Câștigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj Românesc la TIFF 2014, filmul beneficiază de prezența extraordinară, într-o ipostază cu totul neașteptată, a Angelei Similea.

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, proiect realizat cu participarea HBO România și cu sprijinul Jameson România, este distribuit în cinematografe de Freealize și  are avanpremiera națională în cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc (19 septembrie, ora 23:45, Cinema Studio – București și Cinema Victoria – Cluj Napoca).

facebook.com/Scurtpepatru

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează