Olimpicii internaţionali învaţă lecţia voluntariatului de la Dr. Raed Arafat

0

Dr. Raed Arafat, în vizită la Liceul Olimpicilor, în cadrul unui seminar INTERACT

Olimpicii internaţionali învaţă lecţia voluntariatului

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntariatului (celebrată anual pe 5 decembrie) LICEUL INTERNAŢIONAL DE INFORMATICĂ BUCUREŞTI (ICHB – parte a grupului Lumina Instituţii de Învăţământ) împreună cu INTERACT CLUB BUCUREŞTI (organizaţie non-guvernamentală a tinerilor între 14 şi 18 ani, aflată sub îndrumarea Rotary Club Bucureşti)  organizează marţi, 29 noiembrie, a.c., cu începere de la ora 11:00, la sediul ICHB (Şoseaua Mihai Bravu nr. 428), seminarul cu tema “De ce este o onoare să fii voluntar?”.

Invitatul special al acestui eveniment, dedicat tinerilor liceeni, este domnul dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Seminarul îi va aduce faţă în faţă pe fondatorul SMURD şi pe câţiva dintre olimpicii internaţionali ai României (medaliaţi cu aur, argint şi bronz la olimpiade şi diferite concursuri internaţionale de informatică, matematică, fizică, robotică şi astronomie), elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti.

“Deoarece anul 2011 este Anul Internaţional al Voluntariatului am vrut să aducem în liceul nostru pe cel care poate explica cel mai bine de ce este o onoare să fii voluntar şi cum să-ţi îndeplineşti un vis pornind de la voluntariat”, a declarat Radu Zernoveanu Jr. (18 ani), preşedintele Interact Club Bucureşti, elev în clasa a XII-a ICHB.

Seminarul desfăşurat la Liceul Olimpicilor va aduce în discuţie şi o serie de detalii privind: beneficiile voluntariatului pentru comunitate şi întreaga societate, cum poate un tânăr deveni voluntar încă de pe băncile liceului sau cum ajută voluntariatul la dezvoltarea personală a unui licean.

Despre: Dr. Raed Arafat (n. 24 mai 1964, Damasc) este fondatorul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Proiectul SMURD a prins contur sub denumirea SMUR (Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare) în septembrie 1990, la Târgu Mureş, la iniţiativa lui Raed Arafat, la acea vreme proaspăt absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj. Dr. Raed Arafat a început singur, sprijinit de clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă din Targu Mureş, cu o maşină echipată pentru intervenţii de urgenţă, dar fără posibilitatea de transport a pacientului, acest transport urmând să se facă cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă.

Cu sprijinul voluntarilor Dr. Raed Arafat a reuşit să atragă sprijinul colegilor din Germania, Norvegia sau Marea Britanie, care în primii ani ai SMURD au făcut donaţii importante precum: ambulanţe, echipament medical de urgenţă, autospeciale de descarcerare şi training-uri pentru personalul folosit la intervenţii.

În 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveşte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD. La 21 de ani de la înfiinţare, SMURD îşi desfăşoară activitatea în 35 de judeţe şi Bucureşti.

Dr. Raed Arafat deţine în prezent funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Despre: LICEUL INTERNAŢIONAL DE INFORMATICĂ BUCUREŞTI (ICHB- www.ichb.ro) este o instituţie de învăţământ înfiinţată în 1995 în cadrul grupului LUMINA Instituţii de Învăţământ – un grup de instituţii de învăţământ particular care asigură instruirea copiilor din învăţământul preuniversitar în şcoli private.

Din cadrul grupului LUMINA Instituţii de Învăţământ fac parte: Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (www.ichb.ro), Liceul Internaţional de Informatică a€“ Constanţa (www.ichc.ro), International School of Bucharest (www.isb.ro), Şcoala Spectrum Bucureşti (www.scoalaspectrum.ro), Şcoala Spectrum Constanţa, (www.scoalaspectrum.ro), Şcoala Spectrum Iaşi, Şcoala Spectrum Cluj-Napoca, Şcoala Spectrum Ploieşti şi Şcoala Spectrum Timişoara.

ICHB reuneşte toate ciclurile de învăţământ de la grădiniţă până la clasa a XII-a, fiind printre primele şcoli din România cu predare în limba engleză. 

ICHB este organizatorul concursurilor de renume naţional şi internaţional: Infomatrix, Lumina Math, Concursul de Geografie Lumina, Concursul de Literatură Romană – Lumina Cuvintelor, Crosul de 1 Decembrie, etc. 

Liceul este supranumit Liceul Olimpicilor, ca urmare a numărului mare de elevi participanţi şi câştigători ai unui număr mare de competiţii internaţionale de: informatică, matematică, fizică, chimie, astronomie, etc. Elevii ICHB sunt deţinători a peste 190 de medalii de aur, argint şi bronz ca urmare a participării la diverse olimpiade internaţionale între anii 1997 şi 2011.

Despre: Interact Club Bucureşti este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată şi susţinută de Rotary Club Bucureşti, începând cu anul 2010. Interact are în componenţa sa  27 de membri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, marea majoritate fiind olimpici naţionali şi internaţionali la matematică, informatică, fizică, astronomie sau chimie. 

Scopul înfiinţării Interact Club Bucureşti este acela de a ajuta persoanele nevoiaşe şi bolnave prin organizarea şi derularea unor proiecte în folosul comunităţii şi în acelaşi timp de a ajuta tinerii membri ai clubului să se dezvolte personal şi să se formeze ca elite ale societăţii româneşti prin lărgirea continuă a  orizontului cultural şi ştiinţific. 

Interact Club Bucureşti este format din elevi între 14 şi 18 ani, cu rezultate deosebite în diverse activităţi şcolare, comunitare sau extracurriculare, fiecare dintre ei având un anumit standard de comportament în şcoală şi societate.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.