Oferă-i şi tu, unui copil, o familie!

0

Asociaţia “Tzuby’s Kids” şi Asociaţia Studenţească AMiCUS, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, organizează în Parcul Tineretului campania de informare şi conştientizare “Oferă-i şi tu, unui copil, o FAMILIE!”

Evenimentul este organizat cu ocazia zilei de 15 mai – Ziua Internaţională a Familiei – şi va cuprinde o serie de ateliere pe care părinţii şi copiii le vor putea găsi în zona lacului de lângă debarcader, între orele 09,30 şi 18,30 precum pictură, stringart, origami, expoziție de sănătate pentru copii, dar şi un spaţiu dedicat unde vor putea fi făcute fotografii de familie. Începând cu ora 19,00, pe scena special amenajată se va desfăşura un concert de muzică Gospel susţinut de formaţia New Levites.

afis-ziua-internationala-a-familiei-15-mai-2016

Conform ultimelor date statistice publicate de Ministerul Muncii, în sistemul special de protecţie se află 57.646 copii dintre care doar 3.809 declaraţi adoptabili, respectiv 6,6%. Astfel, un procent extrem de mare, respectiv 93,4% se află în măsură de plasament. “Plasamentul este o măsură temporară care, în teorie, ar trebui finalizată fie prin reintegrare în familia biologică, fie prin adopţie. În practică, majoritatea acestor copii rămân în măsură de plasament perioade foarte lungi de timp, adesea până ies din sistem, la limită de vârstă”, a declarat Liviu Mihăileanu, Preşedintele Asociaţiei “Tzuby’s Kids”.

Nici situaţia adopţiilor nu este una fericită. Până în prezent, în Registrul Naţional pentru Adopţii, au fost făcute 573 de înregistrări aferente anului 2015. “Din păcate, 85% dintre copiii adoptabili rămân, în continuare, neadoptați, întrucât au probleme de sănătate, au depășit o vârstă, sunt de o anumită origine etnică sau nu corespund fizionomiei potenţialilor adoptatori”, precizează Mihăileanu.

Un aspect negativ sunt cei 20.471 de copii care sunt instituționalizați. „Copiii fără familii sunt categoria socială cea mai vulnerabilă. Cred că noi toţi, ca şi societate, mai avem mult de lucrat pentru a-i proteja cu adevărat. Cercetări recente arată că familia este cel mai bun mediu în care se poate dezvolta un copil iar instituționalizarea ar trebui să rămână doar o amintire a istoriei”, a declarat Marcella Cușnir, manager proiecte AMiCUS București.

Pentru a descoperi impactul neglijării precoce, Universitatea Harvard a realizat, în Bucureşti, un studiu timp de 12 ani în care a urmărit 136 de copii abandonați. Cercetările sugerează că trauma abandonului nu este doar la nivel psihologic ci aceasta cauzează daune grave ale creierului. Una dintre concluziile surprinzătoare ale raportului a fost că acei copii care au avut șansa de a găsi o familie în care să fie iubiți și în care să se simtă în siguranță, au fost capabili să-şi regenereze conexiunile lipsă, creierul restabilindu-și funcțiile pierdute.

Despre organizatori

Asociaţia „Tzuby’s Kids” se implică în în promovarea adopției şi a plasamentului familial şi sprijinirea reintegrării în familie sau a integrării copiilor abandonați în familii substitutive, inclusiv prin informarea familiilor adoptive şi de plasament în vederea îngrijirii competente a copiilor cu istoric de traumă. „Tzuby’s Kids” este membră a Alianţei România Fără Orfani (ARFO) şi parte a Consorţiului de Traumă al Alianţei având formatori acreditati ANC/CNFPA. Începând din decembrie 2015, „Tzuby’s Kids” a început să susţină cursuri de gestionare a comportamentului copilului cu istoric de traumă, bazate pe metodologia TBRI (Trust-Based Relational Intervention®), dezvoltată de Dr. Karyn B. Purvis şi Dr. David R. Cross în cadrul TCU Institute of Child Development.

Asociaţia Studenţească AMiCUS este o asociaţie studenţească autonomă, apolitică, neguvernamentală şi non-profit, constituită la nivel naţional, având filiale în 15 dintre centrele universitare din ţară. AMiCUS a fost înfiinţată în România în anul 1993 cu scopul de a întări relațiile interumane fundamentate pe valorile moral-creștine și pe promovorea unor principii de viață sănătoase pentru trup, minte și suflet. Ideea a fost prealuată imediat de studenții din alte centre universitare din toată țara.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.