Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Observatii astronomice de vara / miercuri 10 iulie

0

Va invitam miercuri 10 iulie, de la 21.00, la Observatii astronomice de vara – o vizita la Observatorul Astronomic si o calatorie printre constelatiile de vara, in compania lui Adrian Sonka, membru al Astroclubului Bucuresti si membru colaborator al AAVSO.

dreamstime_39390643-370x250

Universul nu mai este un mister cand ai un telescop mare la dispozitie. Vino sa vezi cum un punct luminos devine planeta cu inele. Sau cum stelele devin duble sau grupate in roiuri. Descopera culorile stelelor, dar si cateva nebuloase.

In caz de nori, vom face o calatorie virtuala in Univers, pentru a afla cate stele s-au descoperit pana in prezent.

In cadrul evenimentului, se vor vizita terasa, de unde se vor face observatii astronomice prin telescop, precum si spectaculoasa cupola in care se afla luneta Zeiss.

„Istoria Observatorului astronomic incepe in 1908, cand Victor Anestin il coopteaza pe amiralul Urseanu in Societatea Astronomica Romana „Camille Flammarion”. Amiralul devine presedintele societatii astronomice al carei scop era infiintarea unui observator astronomic popular care sa serveasca la propagarea astronomiei in randul maselor.

Amiralul Vasile Urseanu demareaza lucrarile de construire, prin eforturi financiare proprii, a unei cladiri din Bucuresti, pe bulevardul Coltei, actualul bulevard Lascar Cartagiu, despre care obisnuia sa spuna: „Mi-am construit casa in forma de yacht, avand o cupola de observator, ca in acelasi timp, cand fac observatii cu luneta, sa am senzatia ca plutesc pe mare.”

Observatorul Amiralului a devenit un simbol al pasionatilor de astronomie, infiintarea sa fiind salutata in publicatiile de la 1910. A fost dotat cu o luneta Zeiss de 150 mm diametru si distanta focala de 2,7 metri. Luneta era a treia ca marime din tara la data aceea.

La inceputul activitatii observatorului astronomic, ca observator particular (pana in 1916), alaturi de amiralul Urseanu, au mai lucrat ca observatori, Victor Anestin – cunoscut popularizator al astronomiei in tara noastra, Rosetti-Balanescu si altii. Dupa moartea amiralului (1926), luneta a fost demontata si depozitata in subsolul cladirii, astfel ca activitatea astronomica a grupului a incetat.

In anul 1933, Jeanne Urseanu, vaduva amiralului, a donat cladirea municipalitatii orasului Bucuresti, conditionand donatia – conform dorintei testamentare a amiralului – de pastrarea memoriei acestei deosebite realizari. Astfel, pe placa comemorativa din interiorul cladirii, sub portretul familiei Urseanu realizat de pictorul Camille Ressu, sunt sapate in marmura cuvintele: „Dupa o viata de munca si credinta, au daruit acest lacas ca sa fie adapost de arta si prilej de inaltare sufleteasca”.”

Info preluate de pe site-ul – http://www.astro-urseanu.ro/istoric.html

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.