Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O rază de soare în viaţă lor: dezvoltare emoţională prin metodă art-terapiei

0

O rază de soare în viaţă lor. Proiect susţinut de Kaufland România

Asociaţia Făuritori, cu sprijinul Kaufland România derulează începând cu luna august 2016 programul “O rază de soare în viaţă lor”. De acest program de dezvoltare emoţională prin metodă art-terapiei vor beneficia 1000 de copii provenind din medii sociale defavorizate din Capitală.

orazadesoareinviatalor_asociatia_fauritori_kauflad_romania

Faza-pilot a acestui program se desfăşoară în perioada august-septembrie 2016 şi cuprinde peste 60 de copii cu vârste între 7 şi 11 ani aflaţi în grijă Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 şi are drept obiectiv sprijinirea acestora în înţelegerea rolului pozitiv şi negativ al emoţiilor în viaţă de zi cu zi.

Programul cuprinde opt module, fiecare cu durata de două ore, participanţii fiind repartizaţi în grupe de 8 – 12 copii. Activitatea fiecărui modul este coordonată de un psihoterapeut ajutat de voluntari.

“Modelarea timpurie, autocunoaşterea, gestionarea emoţiilor negative (precum furia, mania, agresivitatea) şi folosirea emoţiilor pozitive (optimismul, încrederea, respectul) pentru afirmare şi relaţionare non-violenţă este o baza sigură pentru adulţi resposabili şi fericiţi. Pentru că nu toţi copii pot avea la timp sprijinul economic sau de altă natură al familiei, programul se adresează explicit copiilor proveniţi din familii cu dificultăţi socio-economice”, a declarat coordonatoarea de specialitate a proiectului, drd Psiholog Elvira Alexandrescu.

Prin programul propus, Asociaţia Făuritori oferă complementar un sprijin copiilor defavorizaţi, familiilor acestora şi instituţiilor care îi îngrijesc.

Din cele opt module propuse, primele două sunt  centrate pe identificarea de către copii a emoţiilor, conştientizarea locului şi rolului acestora în viaţă fiecăruia. Următoarele cinci module sunt dedicate exersării exprimării emoţiilor în diferite maniere artistice (desen, modelaj, acuarelă, bricolaj, povestiri), sub îndrumarea profesionistă a echipei de psihoterapeuţi. Modulul final va constă într-o recapitulare, evaluare a modulelor anterior parcurse şi valorizarea produselor activităţii copiilor în cadrul atelierelor.

Aceste activităţi au loc în  spaţiile în care copiii îşi desfăşoară în mod curent activitatea, şi anume sălile Complexului de servicii socio-educative pentru elevi „Sfânta Maria” şi ale Complexului pentru activităţi recreative şi educaţie „Sfântul Pantelimon”, pentru asigurarea unui cadru cât mai confortabil şi familiar participanţilor, evitarea desincronizărilor de timp, pentru transparenţă şi accesul adulţilor care îi îngrijesc.

„Pentru Kaufland România, a fi unul dintre cei mai mari retaileri de pe piaţă înseamnă şi o responsabilitate mai mare faţă de societate. Accesul la educaţie pentru toţi copiii  şi educaţia timpurie în cele mai bune condiţii fac parte din direcţiile noastre strategice.  Ne dorim să fim cât mai aproape de comunităţile aflate în dificultate, iar acest program se adresează segmentului cel mai vulnerabil, copiii. ”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland România.

Proiectul se va finaliza cu un eveniment ce va avea loc la sfârşitul lunii septembrie în sala festivă a Complexului „Sfântul Pantelimon”, cu participarea reprezentanţilor Primăriei Sectorului 2.

Despre Asociaţia Făuritori

Asociaţia Făuritori, prin proiectele sale, promovează valorile culturale româneşti şi forţă creatoare, educativă şi vindecătoare a artei. Cel mai cunoscut proiect devenit de anvergură este Proiectul Cultural Contemporanii care actualizează artă plastică contemporană creând cadrul necesar de exprimare a unor artişti plastici contemporani într-o conexiune între instituţii şi organizaţii, între generaţii, între artişti şi public, între România şi alte ţări, între actul de creaţie şi valoarea curativă, morală, socială şi educaţională a artei .(www.contemporanii.org)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.