O nouă donaţie la Muzeul Colecţiilor de Artă: Colecţia Şerbana Drăgoescu

0

Muzeul Colecţiilor de Artă vă invită să descoperiţi Colecţia Şerbana Drăgoescu, expusă la sediul din Calea Victoriei nr. 111 începând cu data de 27 decembrie 2015.

S_DRAGOESCU _ catalog

În anul 2014, patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă s-a îmbogăţit cu 192 de piese, donate de Şerbana Drăgoescu prin testament cu puţin timp înainte de dispariţia sa. În structura colecţiei o pondere deosebită o au lucrările realizate de tatăl artistei, pictorul Radu Drăgoescu, dintre care 93 de lucrări de pictură şi grafică: Fetiţă mâncând, Autoportret, Femei în grădină, Natură moartă cu irişi, Balcic – Cimitirul tătăresc etc. Acestora li se alătură creaţiile Şerbanei Drăgoescu:  4 tapiserii  (Compoziţie – Steag, Aripi etc.), 10 cărţi-obiect ce se compun din cărţi şi tapiserii, 8 lucrări de pictură realizate în acrilic pe pânză în ultimii ani de activitate artistică şi câteva lucrări de grafică ce reprezintă proiecte de tapiserie.

Colecţia mai cuprinde opere ale unor importanţi artişti români, dar şi câteva obiecte de artă decorativă din metal şi sticlă, mobilier în stil neo-românesc sau neo-rococo, care reconstituie sugestiv atmosfera spirituală din casa familiei Drăgoescu.

În deplin acord cu preocuparea Muzeului Naţional de Artă al României de a valorifica patrimoniul artistic provenit din importante colecţii particulare, piesele cele mai reprezentative din Donaţia Şerbana Drăgoescu se vor alătura lucrărilor din cele 34 de colecţii aflate în expunerea permanentă a Muzeului Colecţiilor de Artă. Etalarea acestora în sălile 51 şi 52, aflate la etajul I, corp B, într-un concept original, pune în valoare creaţia plastică a două generaţii de artişti.

Expoziţia va fi însoţită de o broşură prefaţată de criticul de artă Mihaela Varga. De asemenea, în anul 2016, Muzeul Naţional de Artă al României va organiza un simpozion la care vor fi invitate personalităţi care au cunoscut-o pe Şerbana Drăgoescu (artişti plastici, scriitori, critici de artă, prieteni de familie).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează