Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O nouă conferință în cadrul seriei Historia Viva: „Castrul Mălăiești. O secvență romană din timpul lui Traian”

0

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează, în cadrul seriei Historia Viva, o nouă conferință intitulată „Castrul Mălăiești. O secvență romană din timpul lui Traian”, prezentată de dr. Ovidiu Ţentea. Evenimentul va avea loc joi, 4 iunie 2015, cu începere de la ora 11:00, la sediul MNIR, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situată în Strada Poștei.

Intrarea la eveniment este gratuită.

Afis_Historia Viva_04.06.2015

Conferința are ca temă prezentarea celor mai recente rezultate ale cercetărilor privind castrul și băile romane de la Mălăiești și corelarea acestora cu interpretările istorice referitoare la perioada în care nord-vestul Munteniei și sudul Moldovei s-au aflat sub ocupația armatelor romane. O atenție deosebită va fi acordată elementelor cronologice legate de campaniile dacice ale împăratului Traian și a condițiilor în care teritoriul sus-menționat a fost părăsit după mai puțin de două decenii.

Fortificația de lemn și pământ și băile, aflate în vestul platoului pe care se afla castrul de la Mălăiești, au fost construite în timpul campaniilor dacice ale împăratului Traian, fiind abandonate la începutul domniei împăratului Hadrian (117-118), când armata romană s-a retras din spațiul actual al Munteniei. Importanța deosebită a acestui sit arheologic este dată – în principal – de scurta staționare a armatei romane în această zonă, fapt care constituie un reper cronologic excepțional pentru materialul arheologic descoperit în situl amintit, acesta devenind la rându-i un reper important pentru numeroase alte situri romane similare.

Castrul de la Mălăiești este o fortificație romană tipică, având sistemul defensiv alcătuit dintr-un șanț, un val de pământ și o palisadă de lemn. În ciuda timpului scurt petrecut aici de armata romană, băile respectă toate standardele arhitectonice ale vremii. Acestea sunt alcătuite din următoarele spații cu funcțiuni diferite: apodyterium (vestiarul), frigidarium (bazinul cu apă rece), tepidarium (bazinul cu apă caldă), laconium sau sudatorium (baia de aburi) și caldarium (bazinul cu apă fierbinte).

Proiectul de cercetare arheologică a castrului și băilor romane de la Mălăiești (sat Sfârleanca, com. Dumbrăvești, jud. Prahova) a început în anul 2011, prin colaborarea dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Vor fi prezentate cercetările arheologice din castru și perspectivele cercetărilor extensive, în urma rafinării prospecțiunilor geofizice recente. De asemenea, vor fi prezentate rezultatele cercetării aproape complete a băilor. Pentru date suplimentare vă invităm să accesaţi următoarele linkuri: http://antiquitas.ro/index.php?p=sit_malaiesti sau https://www.facebook.com/castrulmalaiesti.prahova.

Pe lângă cercetarea științifică, accentul a fost deopotrivă pus pe protejarea și punerea în valoare a sitului prin diverse proiecte de finanțare, în cadrul conferinței urmând să fie prezentate câteva dintre soluțiile de conservare și restaurare in situ a acestor monumente antice.

***

Condiţiile de acces pentru participarea la conferinţa publică intitulată „Castrul Mălăiești. O secvență romană din timpul lui Traian”, ce va avea loc joi, 4 iunie 2015, cu începere de la ora 11:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul, sunt următoarele:

  • accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situată în Strada Poștei;
  • intrarea la eveniment este gratuită;
  • accesul specialiştilor se face pe baza invitaţiei transmise de către muzeu;
  • accesul reprezentanţilor mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 3 iunie, ora 16:00. Este permisă acreditarea a cel mult două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman);
  • publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.