Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Nu înţeleg arta contemporană: artista Karolina Breguła vine la EASTWARDS PROSPECTUS

0

 EASTWARDS PROSPECTUS, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, organizează vineri, 28 noiembrie, ora 19, un eveniment dedicat artei video, în prezenţa artistei contemporane Karolina Breguła (Polonia): NU ÎNŢELEG – Atitudinea faţă de arta video, Seară de proiecţie („The Offence”) & Artist Talk.

Evenimentul propune o dezbatere interactivă între artista poloneză şi publicul din România interesat de arta contemporană video, fiind o invitaţie adresată tuturor actorilor implicaţi în dinamica interpretărilor: artişti şi curatori, profesori şi studenţi ai universităţilor de profil, colecţionari şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale. Evenimentul face parte din cadrul expoziţiei personale a artistei, ”Progress”, care poate fi vizitată până la data de 20 decembrie 2014, la EASTWARDS PROSPECTUS, în Str. Plantelor nr. 50.

„Ceea ce distinge lucrările video ale Karolinei Breguła este modalitatea prin care artista investighează, în mod neașteptat, dualismul situaţiilor restrictive și transformă criza într-o valoare pentru modernitate. Filmele dezvăluie fie o anumită reticenţă când vine vorba de schimbare, fie disponibilitatea de a depăși un status quo şi, cel mai important, creează o discuţie relevantă și productivă.

Karolina Bregula_Eastwards Prospectus Exhibition 5

Imaginea panoramică a lucrărilor în mod cert schiţează mediul cultural, social și politic în care aceasta lucrează, fie că este vorba despre țara de origine sau orice alt spaţiu geografic extern. Creată inițial cu scopul de a dezvălui diferite aspecte sociale, în timp, arta sa a căpătat valoarea unui instrument critic ce vizează conceptul de artă în raport cu arena instituţțională, publicul larg și, nu în ultimul rând, cu artistul și influenţa sa în societate”. (Teodora Dinu, curator)

„Cred cu tărie că unul dintre variatele roluri ale artei este de a educa. Şi poate orice fel de artă reuşeşte acest lucru prin simplul fapt că deschide perspective noi. Lucrările mele nu au ca principal scop educarea publicului, dar sunt conştientă că pot fi percepute în felul acesta. Ce îmi doresc este să pun întrebări, să arăt diferite perspective, să creez alternativa pentru ceea ce instituţiile oferă. Sunt bucuroasă dacă reuşesc şi să educ”.

(Karolina Breguła)

“Progress” este o expoziţie personală ce reuneşte o selecţie de cinci lucrări video create în ultimii ani de aclamata artistă multimedia Karolina Breguła. Prin intermediul acestor lucrări video, artista poloneză orchestrează scenarii mai mult sau mai puţin fictive al căror subiect principal este conceptul de artă. În plus, tactica de a include puncte de vedere ale unor categorii diferite de public, aparţinând sau nu lumii artei, are scopul de a dezvălui un vast spectru de valori pe care arta le poate însuma. Varietatea situaţiilor create de Karolina Breguła stimulează publicul să îşi reconsidere atitudinea faţă de artă în contextul post-postmodernismului, astfel stimulând progresul. Traseul expoziţiei este creat special cu intenţia de a declanşa o dispoziţie reflexivă în jurul unor concepte ce se regăsesc în lucrări precum cultură, memorie, inovaţie, mediocritate, revoluţie.

Karolina Breguła este o artistă prolifică, ale cărei medii de exprimare acoperă o bogată plajă, de la instalaţii şi happening-uri la video şi fotografie. Numitorul comun al lucrărilor sale este căutarea spectatorilor neprofesionişti în domeniul artei şi analiza relaţiei lor cu arta modernă şi contemporană. Modul în care este percepută arta, rolul istoriei artei în societatea contemporană şi impactul progresului asupra capacităţii artei de a schimba tipare mentale sunt importante teme de reflecţie pentru Karolina Breguła. Ea nu este doar un artist, cât şi un translator al lucrărilor de artă contemporană, deschizând calea către noi interpretări A performat şi expus în locuri precum cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de la Veneţia (Italia), Real Art Ways, Hartford (SUA), Muzeul Naţional din Varşovia (Polonia), Zachęta National Gallery (Polonia), Kalmar Museum (Suedia), Artists’ Film Biennial, ICA, Londra (Marea Britanie), Kunstlerhaus Dortmund (Germania) şi a fost premiată în competiţii ca Views 2013 sau Samsung Art Master 2007

PROGRESS
Karolina Breguła (Polonia)

Solo show – video installation

Curator: Teodora Dinu

Program de vizitare: joi – sâmbătă, 11 – 19

duminică – miercuri, cu programare

+ 40 311 016 942

contact@eastwardsprospectus.com

Despre EASTWARDS PROSPECTUS

Înfiinţată în 2014 de către Andrei Breahnă, manager cultural, art dealer şi colecţionar şi Raluca Şoaita, architect şi colecţionar, EASTWARDS PROSPECTUS este printre puţinele galerii sau instituţii de artă contemporană care îşi defineşte curajos activitatea sa pe piaţa de artă internaţională, prin focusul asupra producţiei artistice contemporane din (şi despre) Europa de Est. Alegerea noastră este inspirată de potenţialul artistic al acestei regiuni multiculturale ce reflectă numeroase contexte, mentalităţi, istorii şi limbaje artistice locale.

EASTWARDS PROSPECTUS va cerceta producţia artistică din (şi despre) Europa de Est, pentru a identifica artişti din regiune a căror practică îşi păstrează originalitatea şi puterea de fascinaţie estetică şi discursivă şi la nivel internaţional.

www.eastwardsprospectus.com

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.