Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” – cea mai amplă platformă de dialog intercultural între bucureșteni și noile minorități din România

0

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană anunță încheierea proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”, implementat în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, în parteneriat cu Institutul de Cercetarea Telemark din Norvegia și finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului european.

1.Photo credits-Adi Bulboacă

2.Photo credits-Adi Bulboacă

3.Photo credits-Adi Bulboacă

4.Photo credits-Adi Bulboacă

În ultimele două decenii, în București s-au stabilit peste 30.000 de străini. Cu toate acestea, bucureștenii nu par să conștientizeze încă foarte clar prezența noilor minorități urbane în propriul oraș. Timp de un an, proiectul „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti”, dezvoltat de o echipă de peste 40 profesioniști în cercetare, antropologie, film, teatru, regie, comunicare, jurnalism, fotografie, a realizat cea mai amplă platformă de dialog intercultural între bucureșteni și noile minorități din România.

Toate resursele, poveștile și datele statistice ale acestui proiect au fost încărcate de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană pe site-ul www.newminorities.com, punând, astfel, la dispoziția publicului un centru de resurse pe tema minorităților din București, dar și un spațiu de dezbatere a temelor de interes. De pe platforma online pot fi descărcate 8 fișe de comunitate, câte una pentru fiecare minoritate studiată: chinezi, britanici, turci, francezi, indieni, libanezi, moldoveni și italieni. Acestea prezintă date factuale, analize şi date etnografice care conturează dinamica socială recentă a minorităţilor în Bucureşti, tabloul experienţei migranților cu oraşul, formele de agregare comunitară şi rolul lor, strategiile profesionale şi locative ale migranţilor şi “straturile” integrării. La cartografierea noilor minorități din București au contribuit Vintilă Mihăilescu, Bogdan Iancu și Monica Stroe. În același timp, Radu Umbreș și Răzvan Dumitru au analizat relația noilor minorități cu Bucureștiul, precum și atitudinea bucureștenilor față de noile schimbări culturale și demografice din București.

Pe parcursul a cinci luni, 176 liceeni au participat la 8 ateliere creative (teatru, film, fotografie și arte vizuale). Prin intermediul diferitelor activități artistice, liceenii au descoperit 8 culturi diferite și modul in care aceste culturi influențează Bucureștiul, învățând sa fie mai toleranți cu cei din jurul lor. În același timp, ei au creat diferite opere artistice (scurtmetraje, fotografii, picturi și momente de teatru) care ilustrează modul în care văd ei diversitatea culturală a Bucureștiului. Mai mult, elevii au avut ocazia să cunoască persoane din alte culturi, modificându-și percepția asupra lor. 

Mihai Grecea a regizat filmul Sunetele Bucureștiului, care prezintă istoria a opt străini (Fiona Duțu, Fang Shuang, Fanny Chartres, Reena Singh, Andrea Fogliazza, Elie Haddad, Vlad Bolocan și Mustafa Oz)  care au ales România. Filmul scoate la iveală identitatea bucureșteană prin ochiul străin. În curând filmul va fi lansat și online.

Pe  baza filmului și în urma rezultatelor atelierului, a fost creat “Ghidul profesorului. Noile minorități din București”, un îndrumar ce își propune să pună reflectorul pe diversitatea orașului în care trăim și să deschidă apetitul elevilor pentru aprecierea și explorarea acestei diversități. În cadrul Forumului Diversității Culturale, îndrumarul a fost diseminat în rândul a 150 de participanți, profesori, reprezentanți ai organizațiilor non guvernamentale si ai instituțiilor publice. Aceștia pot folosi exercițiile non-formale propuse în cadrul activităților lor, urmărindu-se creșterea gradului de toleranță în rândul tinerilor.

„De la cartografierea comunităților de imigranți recent formate în București, atât la nivel de statistici, cât și prin povești, la realizarea unor ateliere de educație prin artă și cultură cu liceeni, culminând cu filmul documentar Sunetele Bucureștiului și a Forumului Diversității Culturale, proiectul «Noile minorităţi din municipiul Bucureşti» este un prim pas pentru a înțelege și a promova frumusețea diversității culturale din proximitatea noastră. Le-am dat o voce și un chip  oamenilor care s-au stabilit aici în ultimii 25 de ani, în contextul în care criza refugiaților la care asistăm necesită o înțelegere mai aprofundată a celuilalt. Educația este primul pas către toleranță, iar misiunea proiectului «Noile minorităţi din municipiul Bucureşti» va fi dusă mai departe”, declară Bianca-Maria Bălșan, coordonatorul proiectului și vicepreședinte al Asociației M.A.I.E.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.