Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noi modificări fiscale afectează activitatea ONG-urilor

0

Conform unei recente ordonanțe de guvern (OUG 25/2018), persoanele fizice române vor putea redirecționa 3.5% din impozitul lor pe venit către cauzele sociale pe care le susțin, față de 2% anterior. Microîntreprinderile vor putea face sponsorizări deductibile în limita a 20% din impozitul pe venit, similar cu companiile plătitoare de impozit pe profit.

Sunt eligibile însă doar anumite categorii de organizații neguvernamentale, în timp ce alte organizații, din domenii cum ar fi  educație, mediu sau chiar și unele organizații din domeniul medical, sunt restricționate.

Noua serie de modificări, cu efecte benefice dar și restricții alarmante, a fost inclusă în agenda de lucru la Conferința Națională de Fundraising, organizată în 8-11 mai la București de Asociația pentru Relații Comunitare. Eveniment anual ajuns la a 15-a ediție, Conferința este cel mai mare eveniment de fundraising pentru ONG-urile din România și reunește experti români și internaționali, care vor prezenta cele mai eficiente metode de finanțare pentru ONG-uri, inclusiv detaliile și complexitățile facilităților fiscale care permit atragerea de fonduri din comunități.

Conform Ordonanței de Urgență Guvernamentale nr. 25/2018, românii vor putea redirecționa 3.5% din impozitul lor pe venit către ONG-urile și cauzele sociale pe care le susțin, față de 2% până acum.

Anul trecut, peste 1,8 milioane de români au redirecționat 2% din impozitul lor pe venit, cumulând peste 200 de milioane de lei, către o organizație neguvernamentală sau unitate de cult.  Pot profita de această facilitate românii care plătesc impozit pe venituri din salarii, activități independente și pensii, iar redirecționarea se face în fiecare an pentru impozitul plătit în anul precedent.

Datorită faptului că începând din ianuarie 2018 cota de impozit pe venit  a scăzut de la 16% la 10%, s-a redus considerabil, cu aproximativ 40%, și potențialul facilității fiscale începând din 2019. Prin OUG 25/2018 din 29 martie, crește procentul de redirecționare de la 2% la 3.5% tocmai pentru a compensa această scăderea a potențialului.

Acest nou procent, de 3,5% se aplică însă, conform ordonanței, doar organizațiilor neguvernamentale care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat.

Tot conform OUG 25/2018, aceleași ONG-uri (care furnizează servicii sociale) vor putea beneficia de sponsorizări și din partea microîntreprinderilor, care vor putea face sponsorizări deductibile de până la 20% din impozitul pe venit.

Aceasta este o modificare importantă, având în vedere că, în urma creșterii plafonului cifrei de afaceri pentru încadrarea microîntreprinderilor de la 100.000 Euro la 500.000 Euro în 2017 și de la 500.000 Euro la 1.000.000 Euro în 2018, 80% din firmele care anterior puteau oferi sponsorizări deductibile și-au pierdut acest drept. Ca număr, este vorba despre 95.000 de firme care nu mai puteau face sponsorizări deductibile ca urmare a modificărilor de mai sus. Acum aceste companii își recapătă posibilitatea de a susține organizațiile care se încadrează în criteriile de mai sus.

Labirintul legislativ și fiscal, clarificat la Conferința Națională de Fundraising în 8-11 mai la București

« Noi considerăm că aceste modificari sunt benefice, însă trebuie aplicate și ONG-urilor din alte domenii. În România sunt peste 40.000 de organizații neguvernamentale active și care oferă servicii absolut necesare în multe domenii, precum cel medical, educație, mediu. Sunt domenii în care statul nu intervine și de aceea activitatea acestor organizații, care depinde în proporție foarte mare de aceste facilități fiscale, este primordială.

Asociația pentru Relații Comunitare ajută organizațiile neguvernamentale din România să aibă surse de finanțare cât mai diverse, pentru o sustenabilitate financiară cât mai mare. Vom discuta despre aceste facilități fiscale, ca și despre alte metode de finanțare, la Conferința Națională de Fundraising care îi va reuni în 8-11 mai la București pe profesioniștii în fundraising și strategie ai mediului ONG », a declarat Mădălina Marcu, Director Dezvoltare Resurse al Asociației pentru Relații Comunitare.

http://conferinta.arcromania.ro

Despre Asociația pentru Relatii Comunitare  (ARC)

ARC (Asociația pentru Relații Comunitare) –  www.arcromania.ro – lucrează din 2002 pentru a încuraja filantropia ca mecanism de schimbare socială. Îi aducem împreună  pe cei care caută resurse pentru a-și ajuta semenii, cu cei care doresc să ofere resurse pentru a transforma vieți, construind mecanisme care să facă acest acest transfer de resurse mai simplu și mai eficient.

Pe scurt, ARC înseamnă 13.641.524 USD mobilizați prin toate mecanismele puse la dispoziție de organizatie; sisteme noi de donație prin SMS și Debit Direct introduse; România a doua țară din Europa cu donație recurentă prin SMS; 717.000 de donatori individuali anuali; 79.000 de donatori care donează lunar (recurent); o comunitate de fundraiseri, donatori și organizații, precum și o mișcare de 16 fundații comunitare, consolidate prin 14 ani de evenimente dedicate: Gala Oameni pentru Oameni și Conferința Națională de Fundraising.

Pentru detalii privind programul Conferinței Naționale de Fundraising 2018, vă invităm pe conferinta.arcromania.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.