Noi întreprinderi sociale și locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități

0

Proiectul Alianța pentru dezvoltarea economiei sociale” –
noi întreprinderi sociale, calificare profesională și locuri de muncă
pentru persoanele cu dizabilități din România
                                                                                        

Fundația Motivation România a desfășurat marți, 14 mai 2013, în București, conferința de închidere a proiectului strategic ”Alianța pentru dezvoltarea economiei sociale” derulat de „Fundația Alături de Voi” în parteneriat cu Direcția Generală Protecția Persoanelor cu Handicap – MMFPSPV, Fundația Motivation România, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Cooperativa Socială Il Poliedro, Italia.

În cadrul evenimentului, Fundația Motivation România a prezentat rezultatele proiectului național, a inițiat o dezbatere pe tema angajării persoanelor cu dizabilități și a prezentat modelele de economie socială pe care le-a dezvoltat până în prezent.

Proiectul național, în valoare de 18.409.996 lei, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, DMI 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale. Acesta a avut ca obiectiv promovarea structurilor economiei sociale ca instrumente flexibile și durabile pentru dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă la nivel naţional pentru persoanele supuse riscului de excluziune socială.

Dintre rezultatele importante menționăm:
dezvoltarea a patru unități protejate – structuri de economie socială cu locația în Iași, Constanța, Târgu Mureș și Ilfov, București care au creat 74 de locuri de muncă, din care 35 pentru tineri cu dizabilități, aceștia având activitate în domeniile: croitorie, legătorie manuală, arhivare, tipografie, artizanat, pictură, serigrafie și confecționare lumânări decorative;

formarea și calificarea profesională a 276 de tineri cu dizabilități, proveniți din centre de plasament și din familii sărace, în domenii precum – IT, legătorie manuală, artizanat, pictură, croitorie, confecționare lumânări decorative și antreprenoriat social;

dezvoltarea competențelor în domeniul economiei sociale în rândul a 975 de specialiști prin facilitarea participării acestora la cursuri de formare, vizite de studiu, participarea la două ediții ale Târgului Unităților Protejate, consultanță și sprijin prin intermediul celor patru centre de resurse în domeniul economiei sociale;

dezvoltarea de instrumente resursă în domeniu – cercetarea ”Politici, practici și tendințe în economia socială în România și în Uniunea Europeană în ansamblu”, manualul de proceduri și modele de bună practică ”Experiențe de Economie Socială”, centrul de resurse on-line www.ropes.ro, platforma de prezentare și licitații www.unitatiprotejate.ro, magazinul on-line cu servicii și produse realizate în unitățile protejate ale Fundației Alături de Voi www.utildeco.ro, filmul de prezentare a parcursului de dezvoltare a unităților protejate și o campanie media națională de promovare a rezultatelor proiectului, ce va fi derulată în luna mai.

sigla motivation romania 2010

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează