Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noi colțuri de lectură pentru copiii din centrele de educație timpurie

0

Proiect susținut de Prințesa Marina Sturdza

Studiile din domeniul educației confirmă importanța stimulării limbajului și comunicării bebelușului, arătând că, până la vârsta de 5 ani, un copil care a fost expus în mod constant unui volum important de limbaj verbal a auzit cu 32 de milioane mai multe cuvinte decât un copil privat de această stimulare.

Lipsa dotărilor și oportunităților de învățare în instituțiile de stat a determinat Acorns British Style Nursery să doneze 10 centre de lectură pentru vârsta 0-3 ani (un volum total de 140 de cărți, 10 etajere și 8 canapele) către 3 centre de educație timpurie, Curcubeul Magic, Căsuța cu Pitici și Steluțe Zâmbitoare, aparținând Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). Acțiunea s-a desfășurat în prezența Prințesei Marina Sturdza, susținătorul proiectului de educație timpurie 0 2 3 Early Education, inițiat de Acorns, și al programului de stimulare a lecturii în special.

 Acorns British Style Nursery_foto

Dezvoltarea comunicării și a limbajului pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani reprezintă o arie importantă a evoluției sale ulterioare ca și copil și apoi ca și adult. Ținând cont de faptul că, în primul an de viață, aproape jumătate dintre neuroni dispar dacă nu sunt stimulați, crearea unor experiențe de învățare este esențială în dezvoltarea creierului copilului. De aceea, Acorns a lansat inițiativa dotării creșelor de stat și a altor instituții de educație timpurie cu centre de lectură și instruirea personalului care lucrează cu copiii.

Fondurile necesare dotării acestor centre, aproximativ 2000 Euro, au fost strânse în cadrul unei licitații de carte organizată cu sprijinul părinților copiilor înscriși în Acorns și a susținătorilor acestei inițiative. Ulterior acestei donații, Acorns va asigura (gratuit) instruirea personalului implicat în activități alături de copii, pentru o bună utilizare a acestor centre în avantajul celor mici.

Astfel, un număr de 120 de copii aflați în centrele coordonate de către DGASMB vor beneficia de donația Acorns British Style Nursery, urmând ca peste 35 de adulți să fie instruiți gratuit pe tema lecturii cu un copil mic, importanța și beneficiile acesteia.

“Lectura și cărțile scrise special pentru copilul cu vârsta 0-3 ani oferă multiple oportunități de dezvoltare a limbajului, crește capacitatea de concentrare, asigură creșterea volumului de cuvinte și inițierea copilului în ceea ce va urma după vârsta de 3-4 ani, dezvoltă lumea imaginară și capacitatea acestuia de a-și crea propriile povești. Prin acest demers realizat cu sprijinul Prințesei Marina Sturdza, Acorns British Style Nursery accentuează, încă o dată, importanța pe care o are mediul în care se dezvoltă copilul mic, implicit creșa, unde poate petrece între 4 și 10 ore pe zi, dotarea și pregătirea personalului care îl îngrijește și îl stimulează, în devenirea lui, ca adult echilibrat și independent”, a declarat Valentina Secară, Manager General Acorns British Style Nursery.

Prima etapă a acestui proiect s-a desfășurat în 2013, odată cu dotarea Creșei Cerceluș (sectorul 3) cu 4 astfel de centre, cu sprijinul Netherland Romanian Chamber of Commerce (Camera de Comerț Olandeză în România).

Acorns British Style Nursery este prima organizație din domeniul educației din România certificată Investor in People și a fost premiată cu Every Child Matters Standards Award. Acorns este membru al Council of British International Schools, British Association for Early Childhood Education, National Literacy Trust (Marea Britanie), National Children’s Bureau (Marea Britanie), Early Years – the organization for young children (Irlanda de Nord) și British Romanian Chamber of Commerce, fiind afiliată International British School of Bucharest și Cross Frontier Education.            

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.