Noaptea Europeană a Muzeelor 2015 la Muzeul Țăranului Român

0

La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 16 mai 2015, expoziția permanentă va fi deschisă, cu intrare liberă, în intervalul 18 – 21, iar expozițiile temporare vor putea fi vizitate până la miezul nopții.

Program:

  • între orele 18 și 21, Expoziția permanentă, intrarea prin Șoseaua Kiseleff
  • între orele 18 și 24, la Sala Irina Nicolau, expoziția Istorisiri armene. De la Ararat la Strada Armenească
  • între orele 18 și 24, la Sala Tancred Bănățeanu, expoziția artistului Ioan Dreptu, Gâlceava pictorului cu lumea
  • între orele 18 și 24, la Sala Foaier, expoziția artistului Ion Anghel, Istoria umilă
  • între orele 18 și 24, la Sala Acvariu, Punct de donație obiecte personale ale vizitatorilor

afis-14_bucuresti

Muzeele din România protestează simbolic împotriva depatrimonializării colecțiilor și sediilor unora dintre acestea, acoperind unul dintre obiectele cele mai reprezentative ale muzeului. Muzeul Țăranului se alătură acestui protest acoperind cu pânză neagră Troița din Burluș, Argeș, 1880, care stă în mijlocul sălii Puterea crucii din anul 1993.

Reacția muzeelor poate fi îmbogățită prin contribuția personală a publicului, pornind de la modelul interbelic:

Dați un leu pentru… muzeu! Puțin de la voi înseamnă mult pentru noi.

Vă așteptăm să donați un obiect care poate fi, alături de povestea sa, o promisiune pentru o viitoare colecție, un răspuns la nepăsarea și indiferența autorităților de a le creea muzeelor cadrul adecvat de a se îngriji de patrimoniul lor.

Gestul vostru simbolic înseamnă solidaritate, participare activă la protestul nostru, o promisiune de prietenie. Începuturile unor mici și aparent umile colecții ale obiectelor de acasă, de care ne putem despărți mai ușor pentru a-i face fericiți și pe ceilalți. Sau cel puțin colecția poveștilor unei nopți a muzeelor.

Ce ne dorim și ce ne folosește:

Obiecte vechi (fie ele uzate sau nefolosite) / obiecte noi, fotografii – martori ai istoriilor personale / de familie, ale relațiilor trecute sau prezente, ale copilăriei de la sat / oraș, obiecte bricolate, scrisori / jurnale și oracole, orice obiect încărcat de memorie afectivă, însoțite de scurta lor poveste/descriere.

Ce nu ne folosește: obiecte impersonale, consumabile strict funcționale (ex.: brichete, pixuri, obiecte fără istorie).

  • între orele 18 și 24, în curtea interioară – Piața Țărănească
  • între orele 18 și 20, în curtea interioară, demonstrații și ateliere:

Țesătoare:  Cristina Niculescu din Stoeneşti, județul Vâlcea

Olar: roata olarului – Molnoș Josef din Corund, județul Harghita

Cioplitori în lemn: Vița și Iordan Lepădatu, din Băbeni, județul Valcea

Iconari: Cantaragiu Florian din Moara Vlăsiei – icoane pe lemn și Oana Musceleanu din Craiova, județul Dolj – icoane tradiționale pe sticlă

Încondeietoare: Filoteea Drajmici din satul Paltinul, comuna Vatra Moldovitei, județul Suceava

  • între orele 22 și 23, în curtea interioară, Digi Portrete, scurtmetraje oferite de Digi World
  • între orele 18 și 24, la Atelierul de carte, Ateliere de hârtie reciclată manual. În atelier veți putea vedea lucruri făcute până acum din hârtie manuală, dar și instrumentele care se foloseau și în urmă cu 500 de ani.

Parteneri: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Clubul Țăranului, Digi World

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.iqool.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.