Noaptea de iunie în vers liber de jazz

0

Miercuri, 25 iunie, începând cu ora 19:00, în grădina J’ai Bistrot (Bucuresti, Calea Griviţei nr. 55) va avea loc Noaptea de iunie, a şasea ediţie a Nopţilor macedonskiene dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

nopti de iunie

Reluând un dialog simbolic cu boema culturală a secolului al XIX-lea, evenimentul va debuta cu un spectacol de lectură susţinut de actorul Bogdan Bran, după o selecţie de texte din opera unor scriitori precum Arhur Rimbaud, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Charles Baudelaire, Alexandru Macedonski.

Seara se va încheia printr-un recital susţinut de Jazzapella, unul dintre cele mai apreciate grupuri de jazz vocal autohton, care s-a făcut remarcat prin participarea la festivaluri internaţionale. Fie că vor cânta şansonete, jazz clasic, muzică din filme sau compoziţii proprii, cei cinci membri ai formaţiei promit depăşirea limitelor posibile pe care vocea umană le poate atinge.

unnamed

La Noaptea de iunie publicul va fi invitat să-l descopere pe Macedonski altfel decât l-au cunoscut la manual: ca autor care a făcut o pasiune pentru depăşirea limitelor literare, de această dată, prin compunerea de poeme cu vers liber.

Hinov este considerat primul poem scris în vers liber din literatura română; datând din anul 1879, este contemporan cu primele încercări de acest gen din Franţa şi Europa. După cum au scris istoricii literari, cu acelaşi poem începe epoca literaturii române moderne.

În calitate de gazde ale evenimentului, vor fi prezenţi Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski şi Mihai – Daniel Gheorghe, poet şi exeget macedonskian.

J’ai Bistrot, Bogdan Bran, cât şi membrii grupului Jazzapella au acceptat să se alăture pro bono acestui proiect, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Rezervări la numărul 031.426.20.47 – J’ai Bistrot

Despre Nopţile macedonskiene în 2014

Proiectul „Nopţilor…” se va relua lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural.

Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920). Cele trei teme în spiritul cărora se vor realiza comunicările în 2014 sunt:

– „Scriitor reprezentativ pentru secolul al XIX-lea”

– „Scriitor european”

– „Scriitor inovator al culturii române”

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează