Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noaptea de august: un rendez-vous literar printre roze, la Grădina Botanică din Bucureşti

0
Sâmbătă, 30 august, începând cu ora 18:30, la Rosariumul din cadrul Grădinii Botanice „D. Brândză” a Universităţii din Bucureşti va avea loc Noaptea de august, a opta ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.Noaptea de august se va desfăşura sub forma unui rendez-vous literar în aer liber ce va avea ca temă grădinile de trandafiri ale Bucureştilor de altădată ce au inspirat pasiunea lui Alexandru Macedonki pentru roze, nobilele flori pe care poetul a reuşit să le transforme, dintr-un motiv literar, într-un simbol ale cărui semnificaţii vor fi revelate de Marius Negulici, expert cercetător în domeniul soiurilor de trandafiri, Mihai-Daniel Gheorghe, poet şi istoric literar şi Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski.

Evenimentul va debuta printr-un periplu ghidat de Marius Negulici la Rosariumul Grădinii Botanice, prilej cu care vor fi revelate peste 200 de soiuri şi specii de trandafiri din toate grupele de înflorire, reunite sub un număr impresionant de peste 3.000 de exemplare. De asemenea, publicul va fi invitat să decopere trandafiri care înfloresc încă din secolul al XIX-lea, prezenţi şi la Rosariumul din incinta Grădinii Botanice.

gradina botanica

„Alexandru Macedonski și-a însușit simbolul rozelor, simbol nobiliar în virtutea ascendenței familiei sale, transformându-l într-o metaforă cuprinzătoare a întregii sale filosofii literare. Parfumul, culoarea, muzica au inspirat dintotdeauna arta macedonskiană, în calitate de «materii prime» ale unui proces elaborat de o anume «chimie literară»  prin care acestea au devenit senzaţii complexe, rezultând din ele o extraordinară simfonie a simţurilor.” Mihai – Daniel Gheorghe

Rozele din poetica macedonskiană au văzut lumina tiparului prin volumul Poema rondelurilor publicat postum în anul 1927, volum din care fac parte ciclurile  „Rondelurile rozelor”, „Rondelul rozelor de azi şi de ieri”, parte din ele fiind publicate de Alexandru Macedonski în timpul vieţii, începând cu anul 1916.

Noaptea de august se va încheia cu un dialog de lectură din versurile lui Alexandru Macedonski: „Rondelul rozelor ce mor”, „Rondelul cascadelor de roze”, „Rondelul beat de roze”, „Rondelul rozelor de august”Rondelul nopţii argintate” şi alte texte mai puţin cunoscute publicului larg.

Intrarea va fi liberă.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.