Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noaptea de aprilie la Galeria de artă Grimberg

0

Noaptea de aprilie la Galeria de artă Grimberg.

A patra ediţie a Nopţilor macedonskiene.

Miercuri, 30 aprilie, începând cu ora 19:00, la Casa de licitaţie şi galerie de artă Grimberg ( Bucuresti, Bd. Carol nr. 6) va avea loc cea de-a patra ediţie a Nopţilor macedonskiene:„Noaptea de aprilie”, continuând seria manifestărilor dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui Alexandru Macedonski.

no

La eveniment vor participa poeta Denisa Comănescu, director editorial al editurii Humanitas Fiction, Mihaela Varga, critic de artă, Mihai-Daniel Gheorghe, colaborator la Academia Română şi Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski.Tema „Nopţii de aprilie” va fi „Stilul în artă şi literatură” şi se va desfăşura sub forma unui arc peste timp, de la sfârşitul secolului al XIX-lea – până în prezent. Întâlnirea va avea ca punct de pornire articolul „Despre stil” publicat de Alexandru Macedonski în 1884:

„Dar cea d’intâi condiţiune (…) este neapărat întrebuinţarea unui stil simplu; prin stil simplu se înţelege o scriere neîncărcată cu imagini, cu comparaţiuni şi epitete. (…) Stilul, dacă nu înduioşează, dacă nu deşteaptă cugetări într-o ordine superioară, dacă nu smulge zâmbetul sau lacrăma, dacă nu răpeşte, dacă nu mişcă, poate să rămâie tot stil, dar vârful său se întoarce în potriva celui care-l mânuieşte.”

Irina Macedonski: „Am descoperit articolul «Despre stil» la scurt timp după ce am recitit proza lui Alexandru Macedonski, mai puţin cunoscută astăzi, însă nu mai puţin valoroasă decât poezia sa. Proza lui Macedonski m-a surprins prin lejeritatea stilului şi printr-un anumit sentiment de eliberare din «corsetul canonic». Părea că proza sa ar fi fost scrisă mult mai aproape de timpurile noastre, în vremea lui Camil Petrescu şi a grupării din jurul cenaclului

Sburătorul care a pledat pentru stilul «anticalofil», eliberat de metafore şi epitete, sincronizând, astfel, literatura română cu literatura europeană din acea perioadă.”

La Noaptea de aprilie publicul va asista la o dezbatere care va încerca să răspundă la întrebări precum:

Importanţa stilului literar azi mai are puterea să delimiteze curente literare şi orientări estetice asa cum obişnuia în secolul al XIX-lea şi în perioada interbelică?

Care sunt acei autori contemporani care au inovat la nivel de stil şi astfel şi-au creat propriul public şi recunoaşterea internaţională?

În ce măsura stilul literar şi artistic preferat de un public este, poate, legat de… stilul de viaţă/nivelul de trai?

Mihai-Daniel Gheorghe: ,,Dacă vorbim despre stil la Alexandru Macedonski, vorbim automat despre o manieră de a judeca viaţa în general şi literatura în particular. Scriitorul a fost, am spune astăzi, un om cu stil. De la aspectul vestimentar la croiala ideilor literare, nimic nu a scăpat privirii atente a acestui elegant artist. Macedonski se făcea remarcat, în primul rând, prin prezenta sa, şi asta înainte ca lumea să îi citească scrierile. Oamenii îl recunoşteau după joben, după costumul-redingotă, după cravatele mari de mătase, după bastonul de fildeş şi după lucitoarele inele care îi împodobeau mai mereu degetele.Acest aspect îngrijit al omului de zi cu zi a trecut şi în literatura sa – articole-program ne înfăţişează un estet, un autor care căuta frumusețea ca formă de sublim în Artă. Macedonski – deşi a scris ciclul Nopților – este un poet solar, luminos, diurn. Totul se întâmplă la vedere în opera sa. Faptul că a fost un bun teoretician al literaturii l-a făcut să fie foarte exigent cu propria-i creaţie – şi astfel, Macedonski a dat, ca nimeni altul, strălucire literaturii noastre, prin arta sa cu irizări de diamant.”

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.