Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

NETIO. Ecosistemul de cercetare, inovare și dezvoltare de produse și servicii TIC pentru o societate conectată la Internet of Things

0

Proiectul „Ecosistem de cercetare, inovare și dezvoltare de produse și servicii TIC pentru o societate conectată la Internet of Things” – P_40_270, realizat de Universitatea POLITEHNICA din București, se derulează în cadrul Acțiunii 1.2.3. Parteneriate pentru transfer de cunoștințe prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axă prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor.

Proiectul implică realizarea unor proiecte de cercetare co-finanțate de întreprinderi și realizate în parteneriat cu întreprinderile pentru a răspunde nevoilor de inovare ale economiei, în scopul creșterii valorii adăugate a unor produse, procese și tehnologii cerute de piață. Pentru selecția proiectelor, a fost organizată o competiție desfășurată în perioada 27 septembrie – 22 noiembrie 2017.

Avem deosebita plăcere și onoare de a vă anunţa finalizarea competiției NETIO și a proiectelor câștigătoare care vor demara în ianuarie 2018. În urma propunerilor de proiecte primite, au fost selectate două proiecte de tip C și 9 proiecte de tip D. Selecția proiectelor câștigătoare, dintr-un număr de 28 de propuneri primite, a fost realizată pe baza a 3 evaluări făcute de specialiști de prestigiu atât din mediu academic cât și din mediul industrial, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut. Fiecare proiect a fost evaluat de cel puțin un specialist din industrie.

Proiectele selectate în urma competiției NETIO vor fi anunțate de către echipa de management a proiectului NETIO miercuri, 29 noiembrie 2017,  în cadrul unei întâlniri organizate la Universitatea POLITEHNICA Bucureşti, Clădirea PRECIS, Sala 105.

Internetul Obiectelor (Internet of Things – IoT) este tehnologia cu cea mai rapidă evoluție din tehnologiile legate de Internet. Internet of Things este un concept și o paradigmă care implică omniprezența în mediu a unui număr mare și divers de dispozitive și obiecte active care, prin conexiuni cu fir și fără fir și scheme de adresare unice, sunt capabile să interacționeze și să coopereze cu alte dispozitive și obiecte în scopul creării de servicii și aplicații omniprezente și adaptate nevoilor utilizatorilor.

Proiectul NETIO are ca obiectiv general crearea unui cadru de colaborare efectivă între specialiștii din Universitatea Politehnica din București și întreprinderi pentru accelerarea transferului de cunoștințe din mediul academic către industrie în scopul dezvoltării de produse și servicii inovative din sfera Internet of Things, având drept consecință directă creșterea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare a  mediului economic, asigurând companiilor implicate creșterea competitivității acestora.

Proiectul propune o serie de acțiuni integrate și concertate care se încadrează în direcțiile de cercetare și dezvoltare de produse în principal din sfera Internetului Obiectelor, fiind însă relevante și pentru datele de mari dimensiuni, produse ce sunt caracterizate prin valoare adăugată mare. Abordând tematici inovatoare și care vor realiza excelență tehnologică și dezvoltare de produse inteligente, estimate a avea un impact semnificativ pe piața românească dar nu numai, proiectul se încadrează în specializările inteligente: Tehnologii informaționale și de comunicații; Internetul viitorului și Analiza, managementul și securitatea datelor de mari dimensiuni.

O consecință directă a realizării proiectului NETIO reprezintă creșterea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare a întreprinderilor partenere, a mediului economic în general precum si a mediului academic implicat in activități de cercetare. Dezvoltarea de produse și servicii inteligente bazate pe Internetul Obiectelor poate răspunde la provocările de zi cu zi ale membrilor unei comunități prin furnizarea de informații bazate pe prelucrări inteligente și specifice contextului, precum și pe date analizate sistematic în vederea surmontării provocărilor urbane. În acest fel proiectul devine un catalizator al inovării de produse, a căror specificitate generală o reprezintă valoarea adăugată mare, prin colaborări bazate pe o cerere reală într-o piață în continuă creștere.

Proiectul NETIO are o durată de 4 ani și este realizat de facultatea de Automatică și Calculatoare în colaborare cu facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor din Universitatea Politehnica din București.

Proiectul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, în baza contractului de finanțare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM) iar valoarea totală aferentă este de 15.901.500 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 13.497.500 lei.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.