Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

NESsT anunta castigatorii Competitiei pentru Intreprinderi Sociale 2015

0

Azi, 9 septembrie 2015, NESsT anunță câștigătorii Competiției pentru Întreprinderi Sociale, ediția 2015, organizată de către Fundaţia NESsT România cu scopul de a susține start-up-ul și dezvoltarea întreprinderilor sociale din România.

Competiția a fost co-finanțată de Elveția prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse (mai multe detalii la www.swiss-contribution.ro).
În această competiție premiile pentru întreprinderile sociale câștigătoare sunt oferite în colaborare cu UniCredit Foundation:

1

Anul acesta, NESsT a primit 80 de aplicații de la 48 de ONG-uri, 23 de echipe de antreprenori și 9 entități comerciale cu o misiune socială puternică. Dintre acestea 14 au fost selectate să intre în competiție, beneficiind de programul de dezvoltare a afacerii creat de către NESsT pentru sprijinirea întreprinderilor sociale din România. Programul conține 3 etape sub forma a 3 sesiuni de workshop-uri de câte 2 zile în cadrul cărora participanții sunt familiarizați cu noțiuni privind dezvoltarea afacerii și primesc instrumentele necesare pentru planificarea dezvoltării propriei întreprinderi sociale, de la clarificarea modelului de afacere, la cercetarea de piață, la planificarea financiară și managementul riscurilor.

La fiecare etapă, echipele au fost evaluate și au primit feedback constructiv pentru a-și îmbunătăți planul de afaceri. În final, au fost primite 10 planuri de afaceri complete care au fost evaluate de către 3 consultanți NESsT și 25 de evaluatori externi, membri ai rețelei Business Advisory Network, precum și parteneri de la UniCredit Bank, Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif), Zurich, Elveția, și Fundația Alături de Voi (ADV), Iași, România. Cele 10 echipe finaliste au fost invitate să își susțină planul de afaceri într-o sesiune de pitching ce a avut loc pe data de 27 iulie în fața unui juriu compus din 10 membri.
Alegerea a doar doi câștigători a fost una dificilă, criteriile care au stat la baza alegerii sunt: analiza de piață detaliate și argumentarea solidă a potențialului de piață al afacerii, potențialul de a genera impact social sustenabil prin crearea de locuri de muncă sau asigurarea unor surse de venit pentru persoane vulnerabile, oportunitățile de creștere (atât a afacerii, cât și a impactului), precum și evoluția în cadrul competiției.

Astfel, cei doi câștigători ai Competiției NESsT pentru Întreprinderi Sociale, 2015, cea de-a V-a ediție, sunt:

– Made in Rosia Montana, înființat în 2014 cu scopul de a sprijini comunitatea din Roșia Montană, zonă mono-industrială, unde accesul la un loc de muncă sau o sursă de venit sustenabilă este limitat. Scopul întreprinderii sociale este de a genera o sursă de venit pentru femeile din comunitate care fie nu au nici un venit, fie trăiesc din ajutorul social sau o pensie redusă. În prezent, 30 de femei sunt implicate în producția de obiecte de lână, obiectivul antreprenorilor fiind de a crește venitul mediu generat de la 400 lei pe lună la o medie de 800 lei pe lună pentru fiecare persoană prin diversificarea producției, creșterea vânzărilor și pătrunderea pe piețe noi de desfacere.
– Profitul generat va fi reinvestit în afacere pentru creșterea impactului, precum și în susținerea unor inițiative locale cu impact direct asupra comunității.

– Timural Group (producătorul brandului Woodjoy), o unitate protejată înființată în 2003, în județul Mureș, de către Fundația Alpha Transilvana cu scopul de a susține financiar programele organizației dedicate copiilor și tinerilor cu dizabilități și pentru a crea locuri de muncă pentru acest grup țintă. În prezent au 9 persoane cu dizabilități angajate, iar până acum au susținut programele fundației cu aproximativ 47.000 EUR. Întreprinderea socială își propune să se extindă pe piață externă cu produsele de mic mobilier de lemn, investind în vânzări și promovare. Obiectivul pentru următorii 5 ani este de a crește numărul de angajați persoane cu dizabilități de la 9 la 17 și de a crea locuri de muncă și pentru alte persoane vulnerabile (șomeri, tineri absolvenți) prin colaborarea cu Agenția de Ocupare a Forței de Muncă din județul Mureș și instituțiile de învățământ locale.
Aceștia vor primi o finanțare totală nerambursabilă de aproximativ 10.000 EUR fiecare pentru implementarea planului de afaceri și vor intra în portofoliul NESsT de incubare unde vor beneficia în continuare de consultanță și acces la resursele necesare dezvoltării afacerii.

2
Parteneri și co-finanțatori

Competiția a fost co-finanțată de Elveția prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse (mai multe detalii la www.swiss-contribution.ro). Competiția și incubarea întreprinderilor sociale din portofoliul NESsT este, de asemenea, realizată cu sprijinul a doi actori cu experiența în economia socială, Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif), Zurich, Elveția, și Fundația Alături de Voi (ADV), Iași, România, respectiv cu suportul UniCredit Foundation (beneficiind și de implicarea angajaților UniCredit Bank și UniCredit Business Integrated Solutions ).

Despre NESsT:

NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente. NESsT combină instrumentele și strategiile specifice sectorului de afaceri și al investițiilor de capital cu misiunea și valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului său să planifice mai bine, să își îmbunătățească capacitatea de management, să se dezvolte și să își crească impactul social. / www.nesst.org

Despre SEIF:

Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif) organizație înființată în Zürich, Elveția, sprijină persoane și echipe ale căror idei inovative urmăresc să rezolve provocări ale afacerilor sociale. Seif oferă servicii profesionale de asistență pentru afaceri sociale prin consolidarea capacității organizaționale și networking, suport oferit în toate etapele de dezvoltare ale afacerii, de la conturarea ideii până la stadiul de creștere.

Despre ADV:

Fundația „Alături de Voi” (ADV) România este o organizație neguvernamentală, înființată în februarie 2002 a cărei misiune este incluziunea persoanelor seropozitive HIV și din alte grupuri vulnerabile. ADV România este prima organizație din țară care a înființat 3 unități protejate sub sigla Util Deco în care a creat locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități. ADV România este unul din promotorii conceptului de economie socială la nivel național, deținând Centrul Național de Economie Socială la Iași și alte centre de resurse în domeniu, în Constanța și Târgu Mureș, și un centru de resurse on-line www.ropes.ro (Produs în Economia Socială din România).

Despre autor

avatar

NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente. NESsT combină instrumentele și strategiile specifice sectorului de afaceri și al investițiilor de capital cu misiunea și valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului său să planifice mai bine, să își îmbunătățească capacitatea de management, să se dezvolte și să își crească impactul social. www.nesst.org

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.