Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Namaste India, Festivalul culturii indiene în România / 5-7 iunie 2015

0

Namaste India, Festivalul culturii indiene în România, ediția a VII- a

5-7 iunie 2015 – Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti”

8-9 iunie 2015 – Muzeul Național al Ţăranului Român

Festivalul Namaste India 5-9 iunie 2015 - web

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Țăranului Român și India Tourist Office Frankfurt, vă invită la cea de-a VII-a ediţie a festivalului culturii indiene „Namaste India”, care va avea loc în perioada 5-9 iunie 2015, la Bucureşti.

Împreună cu partenerii și colaboratorii de lungă durată, propunem o suită de evenimente prin care încurajăm publicul din România să se apropie de cultura multicoloră și polimorfă a Indiei. Vă invităm, ca în fiecare an, la spectacole de dans clasic indian, muzică tradiţională, dar și la povești de călătorie, întâlniri cu literatura indiană, expoziții de pictură și fotografie, târg de produse artizanale, ateliere de creaţie pentru copii și adulți, degustare de produse gastronomice.

Vară indiană la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, 5 – 7 iunie 2015

Pentru a marca celebrarea a cinci ani de colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru promovarea culturii indiene în România, în deschiderea ediției de anul acesta va avea loc o ceremonie tradițională indiană de plantare a unui copac, simbol al prieteniei dintre România și India. La ceremonie vor participa Excelența Sa Doamna Manimekalai Murugesan, Ambasadoarea Indiei în România, membri ai Ambasadei Indiei la București, Directorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Doamna Conferenţiar Doctor Paula Popoiu, alți parteneri de seamă ai festivalului și iubitori ai culturii Indiei. Ceremonia se înscrie în tradiția inițiată la Shantiniketan (India) de poetul indian Rabindranath Tagore și va fi condusă de Kaberi Chatterjee, Doctor în filosofie.

Prin spectacolele organizate in perioada festivalului, invităm publicul român să descopere frumusețea și eleganța muzicii si dansului indian, clasic si contemporan. Parvathy Baul aduce la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” muzica mistică a menestrelilor bengalezi, parte a tradiției populare a Baulilor din Bengalul de Vest și Bangladesh. Recunoscută pentru interpretarea solo a cântecelor și dansurilor Baul, Parvathy Baul își acompaniază cu măiestrie vocea cu ajutorul instrumentelor tradiționale folclorice Duggie, Ektara și Nupur. Dansul clasic indian Kathak va fi adus în scenă de către Namrta Rai, artistă emerită și profesor în cadrul Institutului Cultural Indian din New Delhi. Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 1913, Rabindranath Tagore este renumit pe plan internațional ca poet și filozof; stilul de dans semi-clasic creat de el este, însă, mai puțin cunoscut. În cadrul festivalului, publicul din România va avea ocazia să asiste în premieră la o prezentare a acestui stil de dans, susținută de Kaberi Chatterjee. Programul va mai include si spectacole prezentate de artiști români.

Aducem India aproape și prin întâlniri cu călători și agenții de turism, prezentări multimedia și expoziții de fotografie care redau vizual aspecte mai puțin cunoscute ale culturii indiene. Oferim astfel publicului ocazia de a intra în contact cu oameni care au călătorit în India și care, întorși acasă, au pus pe hârtie sau pe Internet impresiile si experiențele lor din acest tărâm al fascinației și contrastelor. Pentru a avea un tablou complet asupra diversității culturale a Indiei, pe toată durata festivalului vor avea loc expoziții de pictură și fotografie, lansări de carte și ateliere de creație pentru adulți și copii (mandale, mehndi, gastronomie indiană), lecții introductive în limbile hindi și sanscrită, cursuri de yoga tradițională și prezentări despre India modernă.

Muzeul Satului găzduieşte pe perioada festivalului un târg cu produse artizanale indiene (haine, accesorii şi bijuterii orientale, obiecte decorative şi mirodenii) şi delicioase specialităţi culinare din diferite regiuni ale Indiei.

Proiectul „Namaste India”, început în 2010, are ca scop reducerea distanței culturale dintre două societăți diferite, de a descoperi valori comune și de a crea un spațiu simbolic de prietenie între România și India, astfel contribuind la integrarea socială și culturală a membrilor comunității indiene din România. În cadrul festivalului, Asociația ADIS vă propune un seminar privind bunele practici de integrare culturală a migranților în România.

Arta Bengalului la Muzeul Național al Țăranului Român,  8 și 9 iunie 2015

Femeia indiană în viziunea lui Rabindranath Tagore”

8 iunie 2015, Studioul Horia Bernea, ora 18:00

Festivalul Namaste India - MTR - 8 iunie

La Muzeul Național al Țăranului Român va avea loc proiecția cinematografică a piesei de teatru-dans Chitrangada, în prezența regizorului indian Obhi Chatterjee și a interpretei principale, Kaberi Chatterjee. Inspirat de personalitatea eroinei Chitrangada, menționate în marea epopee indiană Mahabharata, Rabindranath Tagore a împodobit-o cu emoțiile nenumărate ale femeii indiene și a conferit o nouă dimensiune poveștii, transpunând-o într-o piesă de teatru-dans în anul 1936.

În căutarea Omului din inimă”: muzica mistică a Bengalului

9 iunie 2015, Studioul Horia Bernea, ora 18:00

Festivalul Namaste India - MTR - 9 iunie

Parvathy Baul va prezenta la Muzeul Țăranului Român un spectacol aparținând tradiției mistice a Baulilor, intitulat În căutarea Omului din inimă. Muzica Baulilor (tradiție populară și mistică din Bengalul de Vest și Bangladesh) a fost inclusă de către UNESCO în lista Capodoperelor Patrimoniului Oral și Imaterial al Umanității în 2005.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Locaţii

  • Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Şos. Kiseleff nr 28-30, Bucureşti, www.muzeul-satului.ro.

Orarul de vizitare: 09:00 – 19:00.
Intrare: Abonament festival: 30 lei. Adulţi: 10 lei. Elevi şi studenți: 2,5 lei. Pensionari şi posesori de carduri Euro 26: 5 lei

  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Şoseaua Kiseleff nr 3, Bucureşti, www.muzeultaranuluiroman.ro.

Intrarea la cele două evenimente este liberă.

Organizatori: Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Național al Țăranului Român, sub inaltul patronaj al Ambasadei Indiei la București. Cu sprijinul: Incredible India. Parteneri culturali: Centrul de Artă Euterpe, Editura Herald, Editura Cununi de Stele, Prakriti School of Yoga, ADIS, Asia Fest, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Sahaja Yoga România. Sponsori: Dr. Reddy’s, Himalaya Wellness, Hotel Răzvan. Parteneri media: Antena 3, AGERPRES, Național TV, Agro TV, Şapte Seri, calendarevenimente.ro, orasulm.eu, The Epoch Times România, Lumea Satului, Asociația Bucureștiul meu drag, Bucharest Herald, Romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, oriens.ro, 4arte.ro, Turism Club, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Clubul Presei Transatlantice, Radio Pro Diaspora, ED4LEAD, bucharestkult.blogspot.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.