Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Muzica lautareasca, muzica veche de sute de ani

0

Festivalul de Muzica Lautareasca “La Multi Ani – Ionica Minune!” editia a 2-a va avea loc pe data de 12 februarie 2020 la Sala Cinema Pro din Bucuresti si se doreste a fi o bijuterie a genului atat de iubit atat in tara cat si in strainatate, in care muzica traditionala lautareasca va fuziona cu jazz, cu piese din muzica clasica si alte genuri.

Muzica facuta de lautari este complexa, migalos elaborata, dens si savant armonizata, iar executia ei reclama tehnicitate, inventivitate, rafinament.

In istoria muzicii si, mai ales, in istoria muzicii romanesti, lautarul este o figura fundamentala. Muzica lautarilor se bazeaza foarte mult pe improvizatie si pe talentul pur, neslefuit. Caracterul ei informal ii permite sa aiba o vitalitate debordanta. Termenul de lautar rasuna de-a lungul secolelor.

Se pare ca primele mentiuni despre lautari si muzica lautareasca dateaza inca de pe vremea lui Mihai Viteazu, in 1599: „la intrarea triumfala a lui Mihai Viteazul in Alba Iulia, il urmeaza pe Domn, in cetate, o ceata de lautari-tigani cantand imnuri nationale”.

Pe numele sau Ene Gheorghe, Ionica Minune a facut ca acordeonul sa picure nestemate catre publicul iubitor, si este si cel mai rapid acordeonist din lume.

A locuit mai multi ani in Franta si s-a remarcat intr-un fusion gen: Jazz manouche. A concertat alaturi de Bobby McFerrin, Michel Petrucciani, Marcel Azzola, Didier Lockwood.

In Paris a cantat pentru celebritati precum Francois Mitterand, Jacques Chirac sau Zinedine Zidane. Maestrul este recunoscut ca a introdus stilul de viteza si improvizatii pe acordeon.

Festivalul ii sarbatoreste ziua de nastere.

In cadrul festivalului alaturi de Ionica Minune vor mai concerta: Dobrogea Band, Dorin Buldumea – Veaceslav Stefanet & Orchestra Moldovlasca din Chisinau, Marius Fulger & Orchestra, Bojan Jovanovic & Orchestra – Serbia, Orchestra Fratilor Advahov, Marius Turneanu & Orchestra Turnenii, Milan Dimic – Dejan Matic & Orchestra – Serbia, Vasile Alexandru & Orchestra, Taraful Cristinel Turturica – Recital Ionica Minune, Orchestra Fratilor Stanciu, Ninel Cristea – Ninel de la Braila, Valentin Badoi – Valentin de la Ploiesti, Jenut Zamfir – Jean de la Giurgiu

Programul este integral instrumental, fara voci.

Biletele se vand prin retelele Myticket, Entertix; in reteaua Carrefour Hipermarket (partener Myticket) sau la casa de bilete a salii Cinema Pro din Bucuresti, numai in ziua spectacolului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.