Muzeul Naţional de Istorie a României este prezent la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediţia 2015

0

Muzeul Naţional de Istorie a României este prezent pentru al doilea an consecutiv la Bookfest – Salonul Internațional de Carte, ce se desfăşoară în perioada 20-24 mai 2015, la Romexpo. La standul muzeului cu numărul C34, aflat în Pavilionul C4, se găsesc numeroase publicaţii proprii – cărţi de specialitate, albume, printre care „Capodopere din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României” (2012, 2013, 2014), „Oraşele Transilvaniei”, „Oraşele Moldovei” din proiectul Imago Romaniae şi cataloage ale marilor expoziţii organizate în ultima perioadă – cum ar fi „Comorile Chinei”, „Aurul şi argintul antic al României”, „Imaginând Balcanii”, „Genio Gallico”, „Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României”, „PC. O istorie fascinantă”, precum şi suveniruri.

 Arme si echipamente

În cadrul salonului, joi, 21 mai, cu începere de la ora 13:00, vă invităm la lansarea a două volume editate de Muzeul Naţional de Istorie a României – Anuarul Muzeului Naţional de Istorie a României, a XXVI-a ediţie, şi „Civilizaţia geto-dacică (I). Arme şi echipamente din patrimoniul  Muzeului Naţional de Istorie a României”, autori drd. Cătălin Borangic – Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, dr. Alexandru Bădescu – Muzeul Naţional de Istorie a României.

Vor lua cuvântul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – Director general al MNIR, dr. Cristina Păiuşan Nuică – Decan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Spiru Haret din Bucureşti şi dr. Alexandru Bădescu – şeful Secţiei Patrimoniu din cadrul MNIR.

Anuarul „Muzeul Naţional”, vol. XXVI, MNIR, Bucureşti, 2014

Continuând o tradiţie începută în anul 1974, devenită anuală din 1997, Muzeul Naţional de Istorie a României a ajuns la cel de al 26-lea volum al periodicului „Muzeul Naţional”. Volumul reuneşte studii şi articole de specialitate, bogat ilustrate, realizate de specialişti ai instituţiei noastre, dar şi din alte muzee, institute de cercetare, învăţământ. Alături de articolele tinerilor noştri colegi, pot fi regăsite şi nume consacrate ale istoriografiei româneşti, dar şi din afara graniţelor.

Grupate cronologic, studiile din volum acoperă o perioadă relativ largă a istoriei României, de la începutul evului mediu şi până în epoca contemporană, dar şi noile tendinţe în muzeografia română şi internaţională.

„Civilizaţia geto-dacică (I). Arme şi echipamente din patrimoniul  Muzeului Naţional de Istorie a României”, Seria Patrimonium, MNIR, Bucureşti, 2014

Catalogul prezintă informaţii ştiinţifice şi tehnice detaliate privind marea majoritate a armelor defensive şi ofensive, precum şi a accesoriilor militare geto-dacice din sec. VI a. C. – II p. C., aflate în colecţia MNIR. În paginile volumului este prezentată întreaga gamă a pieselor de armament şi accesorii militare geto-dacice, de la cele de-a dreptul excepţionale, „regale”, în cel mai înalt sens al cuvântului, cum sunt coifurile de paradă din aur sau argint de la Cucuteni-Băiceni (jud. Iaşi), Coţofeneşti (jud. Prahova), Peretu (jud. Teleorman) şi Agighiol (jud. Tulcea), până la piesele foarte modeste, de mare serie, cum erau vârfurile de săgeţi din bronz şi fier de la Poiana (jud. Galaţi).

Prin informaţiile variate pe care le prezintă,  volumul pregătit de  Cătălin Borangic şi Alexandru Bădescu constituie o contribuţie importantă la cunoaşterea uneia dintre cele mai fascinante şi originale civilizaţii antice dezvoltate în spaţiul românesc şi la punerea în valoare a marilor comori ale trecutului, păstrate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Bogat în informaţii şi ilustraţii de bună calitate, volumul „Civilizaţia geto-dacică (I). Arme şi echipamente din patrimoniul  Muzeului Naţional de Istorie a României” se adresează atât specialiştilor, cât şi publicului larg interesat de istorie.

MN26

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează