Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Muzeul Copilăriei – Lumea mică a celui mic – la MŢR

0

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 3 mai, ora 18.00, la vernisajul celei de-a doua expozitii a Muzeului Copilariei, Lumea mica a celui mic, care va avea loc la Sala Irina Nicolau.

 

In lumea veche a satului, se credea ca odata botezat, pruncul intra simbolic sub protecția Domnului, ceea ce nu inseamna ca duhurile rele inceteaza sa-i mai bantuie spațiul, timpul sau chiar dezvoltarea si cresterea normale. De aceea, familia, neamul, si adeseori intreaga comunitate a satului continua sa controleze respectarea datinilor si a normei mostenite, pentru a elimina riscul unor accidente legate de sanatatea si viitorul copilului.

Din punct de vedere magico-ritual, varsta copilariei era alcatuita din perioade successive de crestere, bine marcate de praguri de trecere, fiecare cu regulile si cu inventarul lui de recuzita simbolica. Fiecare prag insemna evoluția celui mic intr-un spațiu nou, marcarea unor etape noi de varsta si a unei autonomii corporale / fizice crescute.

Ce se intampla insa astazi la sat sau in lumea orasului cu aceste trepte simbolice pe care le urca pruncul cu ajutorul grupului social? S-a gandit cineva, de exemplu, ca acea camasuța unisex care constituia imbracamintea exclusiva a pruncului la țara pana la varsta de 1-2 ani (si a carei explicație simbolica statea in incercarea de a nu scoate pruncul in evidența prin nicio particularizare evidenta – marca de statut social, de gen etc. pentru a-l putea feri mai bine de forțele nevazute ale raului) nu era foarte diferita de salopeta unisex a bebelusului din orasul contemporan, deosebita doar de codul cromatic roz/bleu, de multe ori cu intenție nerespectat?

Asadar, pentru a ne cunoaste mai bine pe noi insine, propunem pentru sala a doua a Muzeului virtual al Copilariei descoperirea Lumii mici a celui mic, cu cele 6 praguri pe care le presupunea, dar pe care – susținem noi – mentalul colectiv le respecta fragmentar pana astazi in mediul urban: vatra, fereastra, usa, poarta, rascrucea drumului, hotarul.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 3 iunie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00.

Intrarea este libera.

—–

Sursa: Comunicatedepresa.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.