Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mucenici ai Tradiției, alături de vârstnici

0

400 de vârstnici din două cămine de bătrâni din București s-au bucurat de mucenici făcuți după o rețetă specială, ce îmbină bucătăria tradițională cu elemente ale bucătăriei fusion. 4 doamne trecute de 70 de ani, beneficiare ale Asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, împreună cu Bionic Chefs, 3 tineri talentați, cunoscuți publicului prin participarea la emisiunea MasterChef au devenit Mucenici ai Tradiției și au pregătit miercuri nu mai puțin de 400 de mucenici pe care i-au dăruit bătrânilor din cămine.

DSC_5364
Evenimentul, ce a avut loc la Kuxa Studio din București, a adus împreună două stiluri diferite de gătit pentru a demonstra că elementele bucătăriei autentice românești pot fi reinterpretate într-un mod inedit, ducând astfel tradiția mucenicilor mai departe.

Rețeta a avut la bază principiile și modul de preparare al mucenicilor tradiționali moldovenești, la care au fost adăugate twist-uri contemporane. Astfel, vârstnicii de la Complexul Floare Roșie (Direcția de asistență Socială și Protecția Copilului, Sector 6) și de la Complexul de Servicii Socio-Medicale al Municipiului București au gustat mucenici cu arome de ciocolată, migdale, scorțișoară sau tonka.

Evenimentul și-a dorit să atragă atenția asupra situației vârstnicilor din România. Îmbătrânirea populației este un fenomen în creștere care afectează nu numai România, ci și întreaga Europa. Conform Institutului Național de Statistică, 3.247.744 de persoane din populația totală a României au vârsta de peste 65 ani. În plus, în țara noastră emigrarea tinerilor, insuficiența resurselor umane și financiare specializate și lipsa unui sistem integrat de sprijin amplifică numărul situațiilor în care foarte mulți vârstnici trăiesc neglijați, singuri, sau lipsiți de contact social. Studiile arată că 1 din 2 vârstnici din România se simte singur și inutil.
Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, asociație înființată de Fundația Principesa Margareta a României și les petits freres de Pauvres (Franța) dorește să dezvolte și să extindă la nivel național activitățile în sprijinul vârstnicilor singuri, preluând modelul de intervenție de la partenerul francez, organizație cu o experiență de peste 70 ani în combaterea izolării și sărăciei vârstnicilor. Până pe data de 25 mai, orice contribuabil român poate redirecționa gratuit 2% din impozitul pe venit pentru a se alătura cauzei. Mai multe detalii pe www.niciodatasingur.ro.

Bionic Chefs (Andrei, Iulian și Cristi) sunt o echipă de împătimiți ai gastronomiei, participanți la competiția televizată MasterChef. Andrei Voica, cel care a și câștigat concursul, este un fost fotbalist din Craiova, care a locuit în Madrid timp de 9 ani, unde era manager de restaurant. Își dorea de mult să se întoarcă acasă și să facă o carieră în România, iar acum a reușit. Își aduce aminte cu drag de bunicul său, cel care a avut grijă să îl învețe valoarea muncii. Iulian Sîrbu, sociolog, în vârstă de 27 de ani, urmărește îndeaproape tradițiile românești și dorește să le aducă mai des în atenția publicului, în timp ce Cristi Tudor, un tânăr de 25 de ani, caută să revitalizeze rețetele vechi și să le modernizeze.
DSC_5424

Kuxa Studio oferă o gamă completă de bucătării clasice și moderne complet echipate, produse în Germania și croite perfect pentru fiecare spațiu. Showroom-ul din București a fost înființat în 2008, iar spațiul modern și atractiv oferă experiențe culinare de neuitat: cursuri de gătit, team building-uri sau petreceri culinare private. Mai multe detalii pe kuxa.ro.

Foto: Andreea Condrat

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.