Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mozart şi muzica sa – Rock me, Amadeus!

0

Fundația Calea Victoriei te invită joi, 14 mai 2020, de la ora 19:00, la un eveniment online dedicate personalității și muzicii lui Mozart: Mozart şi muzica sa – Rock me, Amadeus! Lectorul întâlnirii este muzicologul Radu Mihalache, alături de care vom asculta câteva fragmente din opera lui W. A. Mozart și vom discuta despre biografia sa scurtă şi furtunoasă.

Un personaj enigmatic, care a cunoscut succesul de la vârsta de şase ani, a dus o viaţă intensă, ca o flacără, şi, tot ca o flacără, s-a stins subit, Wolfgang Amadeus Mozart este primul compozitor a cărui muzică nu a părăsit în niciun moment sălile de concert – până şi marele Bach a dispărut timp de aproape 100 de ani din conştiinţa publică! Desigur, putem spune că avem de-a face cu o altă conjunctură, o altă eră, un alt respect faţă de muzica trecutului. Totuşi, cum de tocmai Mozart a schimbat obiceiurile publicului?

eveniment online muzica lui mozart

Poate pur şi simplu prin felul lui de-a fi. Îi plăcea să întoarcă lumea cu susul în jos, să se amuze teribil şi apoi să mai compună ceva. Oare cantabilitatea extraordinară a temelor sale a fost elementul magic care i-a conferit nemurire? Posibil, mai ales că aproape în toate regăsim dragostea sa pentru operă. Dacă nu vă vine să credeţi, încercaţi acum şi vedeţi câte fragmente mozartiene vă vin în minte, fără a sta prea mult pe gânduri. Putem, deci, spune cu încredere că a fost un adevărat producător de „hituri”.

Condimentată de-a lungul secolelor cu numeroase ficţiuni captivante, puterea imaginii lui Mozart se bazează totuşi pe creaţii puternice. Iar geniul lui este unul de netăgăduit. Atunci când scria muzică, aşternea notele pe hârtie ca un copist, aproape fără greşeală. E un semn că tot procesul componistic se desfăşurase deja în mintea lui. Odată cu înaintarea în carieră, şi-a scuturat ideile de tot adaosul inutil şi a reuşit să atingă acea simplicitate pe care mulţi o râvnesc, dar puţini o cuceresc.

Ca să participi la eveniment, achită online, direct de pe site, taxa de participare  – 50 de lei. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi pe mail linkul unde poți urmări evenimentul. Dacă ai alte întrebări, trimite un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.