Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mitologie si Folclor – O arheologie spirituala prin Basme

0

Din 9 septembrie, lectorul Mario Barangea va propune un atelier in sase intalniri despre Mitologie si Folclor.

Se poate vorbi de o „mitologie romaneasca”? Ce sens au, in ultima instanta, basmele? Unde s-au ascuns vechii zei? Suntem urmasii geto-dacilor?

povesti-370x250

Cu astfel de intrebari ma confrunt in ultimul timp. Ele vin de la oameni foarte bine intentionati ori sunt cautari personale in seva acestui pamant. Oricum ar fi, mai naive sau mai bine-potrivite, aceste intrebari ma provoaca la cautarea unor raspunsuri ce nu vin deloc facil. Fie ca privim cu interes etnologic, sociologic, religios sau filosofic, realitatile spirituale ale romanilor nu pot fi trecute cu vederea.

Iar acest curs doreste a fi nu doar o trecere in revista a temelor ci si o investigare directa a propriilor chestionari. E ceva ce ne priveste in mod direct pentru ca, fiind de aici, suntem purtatorii vii ai unor traditii ancestrale care merita sa fie (re)descoperite.

La fiecare intalnire vom citi cate un basm si vom incerca sa brodam, in marginea lui, sensuri ale mitografiilor arhaice.

Temele cursului de mitologie si folclor sunt:

1. Soarta omului – Ursitoarele urzind: zanele destinului, cum se tese viata omului in stele si in lumea de aici. Basmul „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”.

2. Rituri de trecere – Nasterea la romani. Venirea pe lume, despre rost si randuiala, pregatirea pentru viata. Basmul „Aleodor Imparat”.

3. Rituri de trecere – Nunta la romani. Petirea, zestrea, targurile de fete, purtatul fecioarelor si multe alte ritualuri de nunta, amintite sau uitate. Basmul „Voinic de plumb”.

4. Rituri de trecere – moartea la romani. Bocetele, bradul, lumea de dincolo, drumul celui plecat „in lumea fara dor”. Basmul „Tristi-Copil si Inia Dinia”.

5. Chipuri ale initierii – Basmele: miteme si mitologii, sisteme inchegate sau fragmente. Parcursul eroilor din lumea aceasta in Celalt Taram in cautarea destinului. Basmul „Harap-Alb”.

6. Chipuri ale implinirii – Plinatatea vietii si maturizarea.”Lumea asta-i cum o vezi”. Basmul „Praslea cel voinic si merele de aur”.

Lector: Mario Barangea

Data incepere: 9 Septembrie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 6; Frecventa: saptaminal, marti

Cost: 240 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 220 ron

Loc: fundatie, Popa Soare nr 40, etaj 1

Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.