Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Misterul Chipului de pe panza: de la Mahrama din Edessa la Giulgiul din Torino

0

O panza veche de in de mari dimensiuni are intiparita pe ea imaginea stearsa a unui barbat mort in urma unor suplicii teribile ce amintesc indeaproape de Patimile Mantuitorului. Ea se afla astazi in capela regala a Catedralei Sf. Ioan Botezatorul din Torino si este cunoscuta sub numele de „Giulgiul din Torino”. Nici un alt artefact/ relicva din istoria umanitatii nu a fost atat de intens studiat si nu a starnit atatea controverse patimase precum celebra panza transferata la Torino in 1578.

In continuare persista aceleasi intrebari principale: este sau nu Giulgiul din Torino, Giulgiul lui Hristos? Daca este vorba de un fals, cine este autorul si care este tehnica pe care a folosit-o pentru a intipari imaginea pe panza? Dar daca cumva dilema este incorect formulata si de aceea linia dezbaterilor devine relativ sterila? Ce ar fi sa privim Giulgiul din cu totul alt punct de vedere, deplasand centrul nostru de interes? Poate nu autenticitatea propriu-zisa a panzei de la Torino este chestiunea esentiala, ci in ce relatie se afla acest obiect cu originalul, cu panza care, potrivit Evangheliilor canonice, a invelit trupul mort al lui Hristos.

Daca identificarea lor nu poate fi probata prin argumente imbatabile, in schimb simpla acceptare a neautenticitatii panzei de la Torino nu lamureste chestiunea relatiei amintite. In cazul in care nu este insusi originalul, ar putea fi Giulgiul din Torino o copie a acestuia? Altfel spus, am avea vreun temei pertinent sa avansam ipoteza ca panza originala purta amprenta trupului lui Hristos?

 

Raspunsul s-ar putea afla chiar in Traditia si istoria Bisericii, care consemneaza existenta unei panze care candva s-a bucurat de o celebritate similara celei de care se bucura astazi Giulgiul din Torino, avand pe ea imprimate in chip miraculos trasaturile chipului lui Hristos: Mahrama din Edessa. Ar putea fi aceasta identica cu Giulgiul din Torino, iar daca nu, ce relatie exista intre ele? Ar putea constitui ele doua piese distincte, care dau impreuna marturie de adevarul tulburator ca inainte de a se inalta la cer, Hristos ne-a lasat in dar trasaturile Sale intiparite pe o panza?

Lector: Stefan Ionescu-Berechet

Data: 7 Decembrie 2011; Ora: 19:00

Cost: 30 lei; cost studenti: 25 lei

Loc: fundatie

Inscriere la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.