Mişcare şi Culoare, un proiect de educație în arta contempoană

0

Sâmbătă, 11 noiembrie, ora 17:00, are loc finisajul proiectului Mișcare și Culoare, un proiect de educație prin cultură, produs de Asociația Secția de Coregrafie, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană.

Ținând cont că trăim într-o societate profund sedentară, guvernată de hegemonia tehnologiei și a divertismentului, Mișcare și Culoare și-a propus să satisfacă nevoia primară a copiilor pentru mișcare și exprimare liberă, creativă.

Proiectul Mișcare și culoare s-a dezvoltat de la ideea că trăim într-o lume în care limitele între știință, artă și tehnologie se estompează, așa că și felul în care îi pregătim pe copii să devină adulți fericiți și bine integrați în acest puzzle – lumea contemporană – trebuie să țină pasul. Astfel, ne-am propus o abordare a educației prin artă într-un mod ce cuprinde mai multe domenii de referință, cu pornire de la specificul și nevoile proprii vârstei, dar satisfăcând înainte de toate nevoia copiilor pentru joc – înțeles ca element cheie în dezvoltarea societății și acumularea de cunoștințe.

Proiectul a propus un format modular de 12 laboratoare de mișcare și artă vizuală, finalizate cu o expoziție a lucrărilor realizate de copii ce provin din medii diferite care au sau nu acces la cultură. Laboratoarele au pus copiii în ipostaza activă de creatori şi i-au stimulat să se exprime liber în tehnici şi maniere diverse. Programului i s-au adăugat tururi ghidate ale Muzeului Național de Artă Contemporană, vizite la vernisaje, vizionări de filme, spectacole de teatru, urmate de discuții între copii și artiști, propunând un model de a petrece timpul liber prin consum de artă, în ipostaza de public spectator.

În cadrul proiectului copiii au fost tratați în mod egal, dar diferenţiat în funcţie de nevoile fiecăruia, oferind spaţii largi şi timp pentru joacă şi experiment.

Împreună cu un psiholog, prezent la toate întâlnirile, s-a urmărit modul în care copiii interacționează unii cu ceilalți, felul cum primesc informațiile noi precum și provocările practice din cadrul atelierelor și modalitățile lor de exprimare în diferite tehnici artistice.

Finisajul proiectului va avea loc sub forma unei mese rotunde, o dezbatere pe marginea educației nonformale și a educației culturale prin intermediul tehnicilor și mijloacelor de creație caracteristice artei contemporane, pornind de la experiența Mișcare și Culoare. Discuția va fi moderată de Raluca Iacob, președinte al asociației Metru Cub, resurse pentru cultură.

Invitații vor fi:

Sandra Mavhima și Irina Cangeopol / inițiatoarele proiectului

Alex Cucu/psiholog

Ionel Iștoc/ artist, părinte al unui copil care frecventează școala Zeppelin

Coca Bunea / profesor învățământ primar școala Sf. Silvestru

Mihail Bibicu / director Fundația The Door

Alexia Prundeanu / elevă în clasa a noua, însoțitor pentru copiii participanți în proiect

RSVP: www.facebook.com/events/129642261076973

Un proiect inițiat de:

Irina Cangeopol și Sandra Mavhima

Producător:

Asociația Secția de Coregrafie

Parteneri:

Muzeul Național de Artă Contemporană

Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Municipiului București

Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu”

Școala Gimnazială ”Sfântul Silvestru”

Școala Germană ”Zeppelin Schule”

Centru de plasament ”The Door”

Asociația MetruCub, resurse pentru cultură

Asociația Istoria Artei

Teatrul Odeon

Finanțatori:

Administrația Fondului Cultural Național

Centrul Cultural al Municipiului București – ArCub

Mișcare și Culoare este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și finanțat în cadrul programului cultural București Oraș Participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.