Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mini-roboții programați de liceeni s-au întrecut în finala STEM Innovation Challenge

0

Cele opt echipe de liceeni de la 11 licee din București au participat la finala competiției STEM Innovation Challenge organizată de Freescale Semiconductor România în parteneriat cu Junior Achievement România. Mini-roboții programați de elevi împreună cu ingineri embedded software s-au întrecut în viteză pe traseul de concurs, cele mai bune trei echipe fiind premiate.

1506743_654862167894282_3825671536010243555_n

Pe 19 mai, la sediul Freescale Semiconductor România, a avut loc finala proiectului STEM Innovation Challenge, în cadrul căreia 32 de liceeni din capitală și-au testat abilitățile de programare într-un mod inedit. Lucrând timp de patru săptămâni, în echipă cu ingineri embedded software, tinerii au programat mini-roboți care să parcurgă cu viteză maximă un circuit conceput de organizatori.

Echipa “Path Finder”, care programat cel mai rapid mini-robot, a fost formată din elevii Cristian Alexandru (Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu), Dumitrescu Andrei (Colegiul Național Ion Creangă), Gheorghe Alina (de la Colegiul Bilingv George Coșbuc) și Vădureanu Andreea-Mihaela (Colegiul Național Spiru Haret). Pe locurile doi și trei, la diferență mică de timp, s-au clasat echipele Sky421 și Mustang, aceasta din urmă câștigând și premiul pentru cel mai bun cod. Juriul a acordat și un premiu pentru cea mai bună prezentare, care a revenit echipei Sava’s Creed de la Colegiul Național Sfântul Sava.

Pentru mine, STEM Innovation Challenge a reprezentat o motivație pentru a-mi alege ingineria ca meserie. Am început să descopăr că acest domeniu mă atrage și mi se potrivește”, a spus Efia Prodan, elevă la Colegiul Național „Iulia Hasdeu”.

A fost o experiență inedită. Am putut aplica multe din cunoștințele acumulate aici și în alte părți. În plus, am avut motivația necesară să caut independent informații, precum anumite tipuri de algoritmi, și să le implementez în acest proiect” – a adăgat Ioan-Matei Sarivan, elev la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”.

Lansarea proiectului STEM Innovation Challenge a avut loc la sediul Freescale România în aprilie 2014, scopul acestuia fiind să încurajeze tinerii să urmeze o carieră în științele exacte (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Calibrând senzori, comandând motoarele la viteza maximă și învățând learning by doing cum pot folosi limbajul de programare C, liceenii au descoperit domeniul embedded software, printr-o experiență practică și originală.

Elevii au fost selectați în urma unui test de programare în limbajul C și a motivației lor, finaliștii studiind în clasele a X-a și a XI-a la: Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Colegiul Național Grigore Moisil, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Colegiul Național Mihai Viteazul, Colegiul Național Sf. Sava, Colegiul Național Spiru Haret și Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice I. N. Socolescu.

STEM Innovation Challenge a reprezentat o experiență extraordinară atât pentru elevi, cât și pentru inginerii Freescale. Este un prim pas realizat în efortul de a apropia învățământul din România de practică și de a arăta elevilor ce presupune lumea reală a dezvoltării software și a inovației. Provocarea cea mai mare, din punctul nostru de vedere, a constat în convertirea și adaptarea cantității de informație și a cunoștintelor necesare pentru a desfășura un proiect complex la cunoștințele elevilor de liceu și la capacitatea lor de asimilare. A presupus o investiție de timp și efort din partea Freescale Romania, care în mod cert a meritat, ținând cont de entuziasmul și satisfacția elevilor, care au avut ocazia să se bucure de rezultatul muncii lor – un produs funcțional”, a spus Roxana Dragomir, Freescale EMEA Talent Acquisition Manager.

Există oameni care știu de la început ce vor să facă în viață, dar majoritatea descoperă pe drum. Această serie de evenimente și-a propus să îi ajute pe cei din a doua categorie: merită să urmezi o facultate tehnică, programarea calculatoarelor îți poate oferi efort intelectual și satisfactii pe termen lung, a adăugat Cristian Măcărascu, inginer Freescale și organizator al proiectului STEM Innovation Challenge).

 

Despre Freescale:

Freescale Semiconductor România şi-a început activitatea în aprilie 2000, cu cinci angajaţi. Freescale România a creat un centru de excelenţă tehnică în cercetarea şi dezvoltarea de software cu peste 300 de angajaţi, ingineri şi specialişti servicii clienţi.

Freescale Semiconductor România este unul dintre cele mai importante centre de excelenţă tehnică, lider în inovare în regiunea EMEA – Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Centrul de dezvoltare software din România generează concepte şi soluţii patentabile pentru tehnologii care contribuie la dezvoltarea continuă a portofoliului de soluții Freescale care adresează o varietate de segmente ale pieței de semiconductoare.

Priorităţile Freescale în zona de cercetare şi dezvoltare din România includ aplicaţii pentru echipamente de telecomunicaţii pentru reţele wireless şi wireline, prelucrare de semnal pentru staţii de bază wireless, aplicaţii de securitate în reţele, solutii de conectivitate low-power, profile si aplicaţii ZigBee, dezvoltare din domeniul AUTOSAR, produse de dezvoltare integrate (debugger, compiler, simulator şi analiză de performanţă) pentru procesoarele companiei. www.freescale.com/romania

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România, organizaţie nonprofit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing  sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din 1.200 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.  Web: www.jaromania.org

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.