Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Minciuni care spun adevărul în competiţia internaţională BIEFF: ALTERNATIVE HISTORY

0

Provocarea BIEFF continuă! Competiţia Internaţională de anul acesta caută adevăruri printre minciuni, într-un program tematic curajos în stil mockumentary: ALTERNATIVE HISTORY: Lying To Tell The Truth. Parafrazând citatul lui Jean Cocteau, „Eu sunt minciuna ce spune adevărul”, cele patru filme relativizează noţiuni precum adevărat și fals, realitate şi fictiune, analizând felul în care (așa-numita) obiectivitate și subiectivitatea se întrepătrund în construirea memoriei personale şi colective. În cele din urmă, istoria este întotdeauna un construct relativ, în funcţie de perspectiva din care este privită.

Apreciate în festivaluri prestigioase din întreaga lume, aceste scurtmetraje, prezentate cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer, scot spectatorul din zona de confort, provocându-l să privească realitatea din jur, dintr-un punct de vedere cât mai critic şi nuanţat. Rând pe rând, istoria personală, istoria universală şi cinema-ul însuşi sunt deconstruite, și tot asa și preconcepţiile noastre legate de ele sunt dărâmate, pentru a lăsa loc unei perspective proaspete asupra lumii.

BIEFF 2014 - Redemption
Proiectat la VeneţiaToronto şi RotterdamREDEMPTION dezvăluie fluiditatea înțelesurilor cinematografice și mecanismele colective de construire a figurilor publice și a istoriei universale. Voice-over-uri controversate (atribuite unor politicieni precum S. Berlusconi și N. Sarkozy) sunt suprapuse imaginilor de arhivă, pe care le transformă în artefacte ale amintirii, abstractizării, reconstrucției idealizate a trecutului şi în proiecții ale celor mai intime dorințe și gânduri. Miguel Gomes evidențiază tendința noastră naturală de a construi reprezentări simplificate, un mecanism în care sunt adesea canibalizate personalitățile publice împreună cu istoriile lor personale, secătuite de umanitate, în efortul nostru de a da sens lumii. (Diana Mereoiu, BIEFF)
BIEFF 2014 - Redemption
Transpunând în imagini efectele radioactivităţii, FOREVER cercetează propagarea radiaţiilor şi a propagandei în URSS-ul de după accidentul de la Cernobîl, concentrându-se pe povestea adolescenţei unei tinere. Istoria personală și cea universală se ciocnesc într-o bricolaj nostalgic de material de arhivă și cultură pop, creând o comparaţie complexă între efemeritatea peliculei, aceea a corpului uman şi a memoriei. Insistenţa oficialităţilor de a nega existenţa vreunui pericol face dureros de reală neputința oamenilor de a se apăra. Odată cu topirea imaginii în forme abstracte, devine clar că singurul lucru rămas este acceptarea iminenței ameninţării.
BIEFF 2014 - The Buried Alive Videos
THE BURIED ALIVE VIDEOS este o compilație de videoclipuri atribuite unui presupus colectiv de artiști ex-sovietici aflaţi în conflict cu valorile culturale din jur, care s-au izolat, devenind zombie culturali. Realizat într-o manieră pseudo-documentară, filmul ficționalizează realitatea, pentru a transmite adevăruri esențiale într-un mix de umor cinic și absurd. Atacând în mod direct capitalismul și societatea de consum, Roee Rosenexpune istoria ca fiind nimic mai mult decât un construct și încearcă să elimine elementul tabu din subiecte ca sexualitatea sau religia. Scurtmetrajul a câştigat Premiul XXI la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, fiind proiectat şi la Rotterdam şi FID Marseille.
BIEFF 2014 - The Shadow's Share
O falsificare a istoriei avangardei artistice, THE SHADOW’S SHARE porneşte de la mitul fotografiei ca artă care îşi ucide puţin câte puţin subiectul. Proiectat la Clermont-Ferrand şi IndieLisboa, filmul analizează durerile, obsesiile şi mai ales lucrările groteşti ale fotografului dispărut Oskar Benedek şi ţese în jurul acestuia o întreagă istorie personală contrafăcută. Expunându-şi protagonistul spre examinare, Olivier Smolders coboară cu violenţă spectatorul de pe poziţia detaşat-condescendentă a celui ce crede că a rezolvat misterul şi îi demonstrează că oamenii nu pot fi cunoscuţi, cu atât mai putin descifraţi.

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO și Cinema Elvira Popescu.

BIEFF este susţinut de Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Arte, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Francez, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer, German Films.

Parteneri media: 121.ro, AaRC.ro, Asociația Paspartu, B365.ro, CalendarEvenimente.ro, Carturesti.ro, CineFan.ro, CinemaRx.ro, Designist.ro, DorDeDuca.ro, FilmReporter.ro, GingerGroup.ro, iFestival.ro, IQads.ro, LaPunkt.ro, LiterNet.ro, OrasulM.eu, PostModern.ro, Revista Arte & Meserii, Societatesicultura.ro, Studentie.ro, Sub25.ro, TOTB.ro, Urban Things Romania, VinSiEu.ro, WeART.ro, Ziarul Metropolis.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.