Microtopiile Bucureștiului sau cum au văzut cinci fotografi nordici Bucureștiul

0

Microtopiile Bucureștiului sau cum au văzut cinci fotografi nordici Bucureștiul: ”În cartiere, viața urbană e concentrată mai mult în locuri de joacă și centre comerciale”

Joi seară, la sediul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a avut loc vernisajul expoziției Microtopiile Bucureștiului – cartografierea și redefinirea orașului, o incursiune vizuală în peisajul urban bucureștean, rezultată în urma rezidenței a celor mai premiați cinci fotografi nordici la București. În cadrul proiectului București Memoria|Explorarea|Imaginarea Orașului, care lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, ARCUB i-a provocat pe cei cinci artiști să descopere microtopiile ascunse ale orașului.

Ingvar Högni Ragnarsson 1

Ingvar Högni Ragnarsson 2

Maja Nydal Eriksen 1

Maja Nydal Eriksen 2

Maja Nydal Eriksen 3
În limbaj artistic și filosofic, ”microtopia” reprezintă un spațiu restrâns, idealizat, creat de o comunitate bine definită. Bucureștiul este un oraș fragmentat, în care numeroasele ziduri, garduri, stâlpi pe care îi vedem la tot pasul delimitează astfel de teritorii de sine stătătoare, deconectate de întreg (grădina din fața blocului, parcul). Orașul este dominat de locuințe sociale din perioada comunistă, unde aproximativ 60% din populație trăiește în condiții extrem de dense, spații în care facilitățile recreative și culturale sunt aproape inexistente. Provocarea artiștilor scandinavi a fost să descopere aceste spații și să le reinterpreteze, profitând de perspectiva străinului aflat pentru prima dată la București.

Oddleiv Apneseth din Norvegia, Chris Maluszynski din Suedia, Milja Laurila din Finlanda, Ingvar Högni Ragnarsson din Islanda și Maja Nydal Eriksen din Danemarca sunt cei cinci fotografi care au locuit timp de o lună la București, în vara lui 2015. După ce au vizitat orașul, și-au ales zone bine definite, pe care să le fotografieze. Fie că a fost vorba de Delta Văcărești, ”cartierele-dormitor”, Bucureștii Noi sau Pipera, fotografiile surprind oamenii și visele lor și, de asemenea, modul lor de a compensa, de a se adapta la realitățile dure din jur și de a-și crea propriile microtopii.

„Pentru proiectul meu, Possible Playgrounds – Locuri de joacă posibile, am încercat să găsesc semnele unor microtopii într-un cartier obișnuit din oraș, Drumul Taberei. În loc să încerc să explorez în interiorul subculturilor sau al noilor tendințe radicale, am ales să mă concentrez pe un cadru comun, al condițiilor obișnuite de viață și de locuit. Drumul Taberei a fost, inițial, o microtopie comunistă. Un exemplu de planificare urbană de succes, în anii ’60, care oferea condiții confortabile de locuit, într-o zonă rezidențială aglomerată. Ce m-a șocat de la început a fost faptul că, aici, viața urbană e restrânsă, în mare parte, la locurile de joacă sau centrele comerciale.” spune artista Maja Nydal Eriksen, care a și curatoriat expoziția.

Expoziția foto Microtopiile Bucureștiului este deschisă până pe 20 septembrie, la sediul ARCUB, din strada Lipscani nr 84-90. Accesul publicului este gratuit.

Orașul București are șansa de a deveni, în 2021, Capitală Europeană a Culturii. ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București derulează, în prezent, proiectul București Memoria|Explorarea|Imaginarea Orașului, un program platformă care susține candidatura orașului în cursa pentru acest titlu.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.