Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Matache. Berzei – Buzești, un documentar despre schimbările prin care a trecut zona Matache)

0
Fundația Pro Patrimonio anunță apariția
Matache. Berzei – Buzești
– un documentar despre schimbările prin care a trecut zona Berzei – Buzești-

unnamed-1

După patru ani de documentare a modificărilor dramatice prin care a trecut zona Matache, regizorul-fotograf Dragoș Lumpan a finalizat filmul care spune această poveste. Schimbările din zona Berzei-Buzești au fost surprinse prin fotografii, filmări și timelapse-uri de 4 ani. În total, aceste materiale însumează aproximativ 10 ore de material video brut, peste 200.000 de fotografii pentru timelapse-uri și peste 12.000 de fotografii. În plus, documentarul include și interviuri cu arhitecți, politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile și locuitori din zonă, dar și imagini de arhivă.

Astfel, toți cei interesați de schimbările urbanistice actuale și rolul acestora în dezvoltarea orașelor în care trăim sunt invitați să participe la proiecțiile programate pentru perioada următoare:

BUCUREȘTI: Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 11:00, la Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr. 77), în cadrul UrbanEye Film Festival.
* Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul, alături de invitații săi: arh. Ștefan Ghenciulescu și istoricul de design Mirela Duculescu.

RÂMNICUL VÂLCEA: Marți, 22 noiembrie, ora 18:00, la Teatrul Anton Pann (Bulevardul Tudor Vladimirescu 23), în sala Mare.

CLUJ – Marți, 22 noiembrie, ora 18:00, Fabrica de Pensule (Henri Barbusse 59-61)

Zona Matache a trecut prin schimbări radicale care și-au pus amprenta asupra comunității, lăsând zona într-o stare de dezagregare socială și economică. Acțiunile activiste împotriva demolărilor de monumente istorice din 2013 au atras atenția asupra nevoii de regenerare și de integrare a proiectului de modernizarea a străzilor cu proiecte mai ample de revitalizarea a țesutului urban și social. În prezent, însă, zona este abandonată de administrație și apare ca o rană imensă necicatrizată.

Filmul oferă o perspectivă obiectivă asupra unui țesut urban specific, fiind un exemplu și studiu de caz pentru alte orașe care se confruntă cu situații similare. Totodată, el își propune să genereze un dialog deschis pe această temă și să promoveze găsirea de acțiuni sustenabile pentru reactivarea acestei artere care desparte centrul orașului de zona Gării de Nord (poartă de intrare în oraș).

Producția este independentă, finanțată de fundația Pro Patrimonio, AFCN, OAR și Lumina pe cale (casă de producție).

Noutățile despre proiect pot fi urmărite pe pagina Metamorfoza Matache sau Pro Patrimonio.

Regia & imaginea: Dragos Lumpan
Montaj: Mihai Codleanu & Ruxandra Mihai
Sunet: Alexandru Dumitru
Studioul de postproductie: Chainsaw Europe
Grafica: Atelierul de grafică
Un film produs de: Lumina pe cale
© 2016

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.