Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

MASA ROTUNDA: Stimularea responsabilității sociale prin sistemul de achiziții publice

0

Stimularea responsabilității sociale prin sistemul de achiziții publice

7 februarie 2013

La nivelul Uniunii Europene autoritățile publice reprezintă consumatori majori, cheltuind aproximativ 2 trilioane de euro anual (echivalentul a 19% din PIB-ul EU) pentru servicii și bunuri contractate prin procedure de achiziție publică (Sursa: Buying Green: A handbook on Green Public Procurement, 2011). În acest context, achizițiile publice reprezintă o pârghie puternică pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate și incluziune stabilite la nivel European.

 

Cu toate acestea, la nivelul României pot fi identificate o serie de probleme și de limite în ceea ce privește sistemul de achiziții publice și reglementările existente. Conform unui studiu realizat în de Deloitte (2011), în anul 2010, 37% dintre reclamațiile înregistrate la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor au fost împotriva conținutului documentației de atribuire. Astfel, principala problemă semnalată de către operatorii economici este rigiditatea criteriilor de calificare și selecție prin solicitarea cifrei de afaceri și a experienței similare. Această abordare nu face altceva decât să contravină principiilor concurenței loiale și să limiteze accesul IMM-urilor la oportunitatea de a obține contracte publice.

Cea de-a treia masă rotundă Stimularea responsabilității sociale prin sistemul de achiziții publice (7 februarie 2013), organizată în cadrul proiectului „Acționăm responsabil! – Rețeaua socială RSC” își

propune să identifice, alături de participanții la eveniment, soluții și măsuri care să contribuie la dezvoltarea unui cadru legislativ si la transformarea achizițiilor publice într-o pârghie eficientă de promovare a principiilor responsabilității sociale și atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite la nivel național.

În vederea îmbunătățirii cadrului legislativ actual al achizițiilor publice și a creșterii gradului de flexibilitate al atribuirii contractelor de achiziție publică, Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind achizițiile publice (2011) vine cu următoarele soluții și oportunități: simplificarea procedurilor de achiziție prin extinderea sistemului electronic de gestionare a achizițiilor publice; utilizarea strategică a achizițiilor publice prin introducerea unor criterii calitative ce țin de responsabilitatea socială, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020; facilitarea accesului IMM-urilor  și a start-up-urilor la achizițiile publice prin limitarea condițiilor și a documentelor de participare etc.

Dezbatarea Stimularea responsabilității sociale prin sistemul de achiziții publice urmărește realizarea unei diagnoze a reglementărilor legislative actuale, precum și a practicilor in domeniul achizițiilor publice, abordând teme precum: achizițiile verzi și achizițiile responsabile, limite și probleme ridicate de legislația în vigoare în România, transparența proceselor de achiziție publică, funcționalitatea Sistemului Electronic de Achiziții Publice, posibilitatea introducerii de criterii sociale în contractele de achiziții publice.

În cadrul Rețelei sociale RSC poți propune și tu acțiuni de integrare a responsabilității sociale în sistemul de achiziții publice!

banner_RSCMasa rotundă „Stimularea responsabilității sociale prin sistemul de achiziții publice” face parte din seria de mese rotunde organizate sub titlul „Probleme și soluții pentru stimularea responsabilității sociale în România”. Obiectivul final al acestui demers este configurarea unui program de ințiative de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal și pentru o mai bună utilizare a resurselor în ceea ce privește promovarea responsabilității sociale în România, sub toate aspectele ei.

In acest sens, vor fi invitați la dezbateri reprezentanți ai sistemului public, reprezentanți ai mediului privat și membri ai societății civile. In total, mesele rotunde vor reuni peste 120 de lideri de opinie din România.

Parteneri media: Cariereonline.ro, CSRmedia, Manager.ro,  Portal HR, Romania Pozitiva, StiriONG.ro, Wall-Street

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.