Mari pictori români

0

Fundatia Calea Victoriei va invita martii 24 februarie, ora 19:00, la cursul teoretic: Mari pictori romani sustinut de pictorita Arina Gheorghita despre cei mai reprezentativi pictori români din sec XIX si secolul XX (pina in anii ’80).

Apreciata, dar nu aprofundata, pictura romaneasca se remarca prin splendoarea sa optimista, luminoasa si eleganta. Putini sunt cei ce nu se limiteaza doar la cunoasterea celor mai cunoscute lucrari ale catorva maestri: Grigorescu, Luchian, Tonitza. Ceea ce demonstreaza ca, adesea, nu aprofundam unele lucruri, tocmai pentru ca ne sunt prea aproape.

Vom analiza felul in care Th. Aman, receptiv la modernizari indraznete chiar si la o virsta inaintata, a adaptat scoala clasica europeana la sensibilitatea romaneasca. Cautam, apoi, sa vedem cum a asimilat Grigorescu lectia impresionismului si de ce a ramas el o figura aparte si a fost foarte apreciat nu doar in tara sa, ci si in Franta.

Ne vom apropia de parintele realismului romanesc, Camil Ressu, atat de organizat si de clasic in conceptie si atat de stabil compozitional.

Intram apoi in lumea pura a lui Tonitza, inegalabil in a trata spatiul aerisit si dind senzatia unui minim de efort cromatic, dar extrem de rafinat in amestecurile de pe paleta lui, despre care a lasat schite amanuntite insotite de sfaturi si explicatii.

Temele celor sase intilniri sint:

Sedinta 1: Generatia 1848: Pictorii Revolutiei – Negulici, Iscovescu, Rosenthal, Stahi, Aman, Sava Hentia;

Sedinta 2: Maestrii nationali – Grigorescu, Luchian, Andreescu, Petrascu, Pallady, Tonitza, Ressu, Stefan Dimitrescu, Paciurea, Jalea, Medrea, Han;

Sedinta 3: Scoala de la Balcic – Constantin Artachino, Nicolae Darascu, Marius Bunescu, Iosif Iser, Dumitru Ghiata, Lucian Grigorescu, Petre Iorgulescu-Yor, Theodorescu-Sion;

Sedinta 4: “Amazoanele” române – Micaela Eleutheriade, Lucia Dem Balacescu, Elena Popea, Olga Greceanu, Nuti Acont, Lucia Cosmescu, Cecilia Cutescu Stork;

Sedinta 5: «Baietii Rai» ai Avangardei romanesti – Marcel Iancu, Victor Brauner, Hermann Maxy, Corneliu Michailescu, Hans Mattis Teutsch, Brincusi, Tuculescu;

Sedinta 6: Arta Republicii – Constantin Baraschi, Ion Pacea, Ion Vlasiu, Constantin Piliuta, Petre Abrudan, Nicolae Marginean, Florin Niculiu, Ion Irimescu, Ion Sima, Paul Sima, Mircea Vremir.

Mari pictori români

Lector: Arina Gheorghita

Data incepere: 24 Februarie 2015; Ora curs: 18:30

Numar ateliere: 6; Frecventa: saptamanal, marti

Cost 300 Ron (total 6 sedinte); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 270 Ron (total 6 sedinte)

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.