Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Marele câştigător al competiţiei “ecOprovocarea”: Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” din Zalău

0

Pe 31 mai în Călăraşi şi pe 2 iunie în Zalău, au avut loc festivităţile de premiere a liceelor participante în cadrul competiţiei educaţionale  “ecOprovocarea”. Premiul cel mare de 3.000 de euro, a fost câştigat de Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” din Zalău, fiind liceul care a acumulat cele mai multe puncte din concurs pentru activităţile de îngrijire a mediului, desfăşurate pe parcursul anului şcolar 2010-2011.

“ecOprovocarea” este un proiect educaţional, care s-a desfăşurat pe întreg anul şcolar 2010-2011, sub formă de competiţie, între 2 licee din Călăraşi şi 3 din Zalău. Proiectul  a avut ca scop educarea tinerilor, prin antrenarea acestora în activităţi practice de protecţie a mediului. “ecOprovocarea” a fost organizat de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă în parteneriat cu Tenaris Silcotub.

Fiecare liceu a fost reprezentat de o echipă de ecoambasadori formată din 10 elevi şi 2 profesori. Aceştia au avut misiunea de a organiza evenimente cu un impact pozitiv asupra mediului, de a-şi implica şi motiva cât mai mulţi colegi pentru a participa la evenimente, de a implementa mici proiecte de reciclare, de îngrijire a spaţiului verde, de conştientizare a comunităţii privind diferite probleme de mediu etc. Fiecare liceu a avut la dispoziţie şi un minigrant de 1000 de euro pentru a organiza cât mai bine aceste activităţi. In fiecare luna, activitatile au fost contorizae si punctate conform regulamentului.

Pe 31 mai în Călăraşi şi pe 2 iunie în Zalău, au avut loc festivităţile de anunţare a rezultatelor  de mediu obţinute şi de  premiere a liceelor şi a instituţiilor locale care au ajutat elevii în desfăşurarea activităţilor. Marele câştigător al competiţiei este Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” din Zalău, ce va beneficia de un premiu de 3.000 de euro pentru modernizarea şcolii. Pe locul al II-lea  şi al III-lea s-au clasat Colegiul Economic Călăraşi şi Colegiul Tehnic „Al. Papiu – Ilarian” din Zalău , iar locurile IV şi V au revenit Colegiul Naţional Barbu Ştirbei din Călăraşi şi Colegiului Naţional “Silvania”din Zalău.

„Trebuie să recunosc că acest proiect este foarte apropiat sufletului meu. Deoarece, în ViitorPlus, facem proiecte de dezvoltare durabilă, cu gândul la generaţiile viitoare, nimic nu mă bucură mai mult decât atunci când văd că tocmai tinerii se implică cu entuziasm în proiecte de care vor beneficia şi ei pe viitor. ”, a menţional Teia Marina Gavrilescu, Preşedinte ViitorPlus

„Acești tineri au demonstrat că știu, vor și pot – știu să ia inițiative de schimbare, pot investi din timpul lor pentru o cauză în care cred și vor să își folosească talentele în beneficiul comunității. Atitudinea, implicarea și rezultatele spectaculoase pe care le-au obținut ne-au convins să mergem mai departe cu acest proiect ambițios,” a spus Gabriel Podskubka, Vicepreședinte Executiv TenarisSilcotub.

Bilanţul activităţilor desfăşurare de elevi în cadrul proiectului “ecOprovocarea”:

  • 137.734 kg de deşeuri colectate pentru reciclare;
  • 27.404 de arbori plantaţi manual;
  • 71.354 m2 de spaţii verzi îngrijite;
  • 4.771 de beneficiari direcţi – elevi şi profesori ai liceelor implicate;
  • Peste 30.000 de persoane din judeţele Călăraşi şi Sălaj expuse la activităţile proiectului, ca urmare a campaniilor de conştientizare şi expunerii mass-media;
  • 6.258 de voluntari implicaţi în activităţi de împădurire, igienizare, îngrijire de spaţii verzi, educare pentru mediu etc.;
  • 304 evenimente eco organizate – târguri de resurse, târguri de ştiinţă, campanii de conştientizare;
  • Peste 4000 de materiale educaţionale realizate pe teme de ecologie-fotoreportaje, documentare biodiversitate, avizier eco al şcolii, rezumate ale materialelor parcurse etc.;
  • 2 propuneri legislative trimise către administraţia locală ( pentru primăria Zalău, pentru înfiinţarea de piste pentru biciclete şi plantarea de arbori pentru fiecare nou-născut);
  • 162 de parteneriate externe realizate pentru implementarea tuturor activităţilor menţionate.

 

Despre ViitorPlus

ViitorPlus –asociaţia pentru dezvoltare durabilă este o organizaţie nonprofit care derulează de cinci ani proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confecţii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încâlzire a apei menajare ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite zone ale ţării precum Bucureşti, Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Sălaj şi Teleorman.

Despre TenarisSilcotub

TenarisSilcotub este cel mai important producător român de ţevi din oţel fără sudură de diametre mici utilizate în diverse aplicaţii din industria mecanică, auto-moto, a petrolului şi a gazelor naturale, industria chimică şi petrochimică, industria energetică. Unităţile sale de producţie sunt situate în Zalău – fabricarea ţevilor fără sudură, şi în Călăraşi – oţelărie. Programele de responsabilitate socială ale companiei urmăresc dezvoltarea durabilă a comunităţilor în care companie îşi desfăşoară activitatea, fiind direcţionate spre educaţie, sănătate, cultura şi arta, educaţia privind mediul înconjurător şi asistenţa socială.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.