Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Mall Cultural“, proiectul-pilot dedicat revitalizării marilor spații comerciale în context cultural

0

Mall Cultural“, proiectul-pilot dedicat revitalizării marilor spații comerciale în context cultural, se desfășoară în perioada 27 octombrie – 12 noiembrie 2017, în 3 mall-uri bucureștene

Bucureștenii vor avea parte de spectacole, concerte, flash-mob-uri, expoziții și cursuri gratuite de tango

Bucuresti, 27 octombrie 2017Mall Cultural“, un proiect-pilot dedicat revitalizării spațiilor comerciale în context cultural, inițiat de Asociația pentru Cultură și Tango și finanțat de Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB în cadrul programului „București Oraș participativ”, se va derula la AFI Cotroceni, Mega Mall și Iris Shopping Center Titan, în perioada 27 octombrie – 12 noiembrie 2017. Sub deviza „Cultura cucerește Mall-ul”, proiectul susține arta ca mijloc de activare urbană și transformă mall-urile bucureștene în spații culturale alternative vii, dinamice și efervescente. Capetele de afiș ale evenimentului sunt Mariano Castro, reputat muzician argentinian stabilit în România, și cvartetul Passione.

Prin intermediul celui mai senzual și admirat stil de tango, tangoul Argentinian, Mall Cultural propune o serie de activități care vor include flash-mob-uri în ritm de tango, cursuri gratuite de dans, spectacolul Luna Tango Concert” (o variantă adaptată pentru spații neconvenționale a spectacolului omonim, prezentat cu succes pe scenele bucureștene) cu pianistul Mariano Castro și cvartetul Passione, o expoziție itinerantă a istoriei tangoului argentinian, sesiuni informative şi alte evenimente culturale. Spectatorii vor putea asista la demonstrații de măiestrie oferite de dansatori profesioniști și vor putea discuta liber cu membrii echipei. În plus, bucureștenii interesați sunt invitați la un curs gratuit de inițiere în tango-ul argentinian, disponibil în Mega Mall în data de 2 noiembrie. De asemenea, Ambasada Argentinei va participa cu un stand propriu și o bogată ofertă de carte hispanică.

“<Mall Cultural> este un proiect-pilot de intervenție culturală și ne bucurăm să observăm că bucureștenii au întâmpinat cu bucurie această inițiativă, prin care ne propunem să transformăm centrele comerciale în centre culturale de proximitate. Este o provocare și suntem convinși că o dată ce epoca consumerismului o să dispară, ceea ce nu va mai lua mult, aceste centre uriașe vor trebui regândite. Pe de altă parte în București nu există spații suficiente pentru evenimente culturale. Românii simt nevoia unei oferte culturale de calitate în zona mall-urilor din marile orașe, care să o completeze și să o diversifice pe cea de entertainment pe care mall-urile o propun în mod tradițional”, declară Anca-Maria Ionescu, președinte al Asociației pentru Cultură și Tango, inițiatoarea proiectului.

Pentru mine ca muzician tango-ul înseamnă că încercăm să transmitem un sentiment particular specific acestui gen și anume nostalgia, pe care eu o asimilez bucuriei din tristețe. Tango-ul are un mesaj profund, el este de fapt o istorie de viaţă în trei minute, adică este vorba despre sensibilitate, putere, nostalgie, iubire, declară Mariano Castro, dublu nominalizat la Latin Grammy Awards, colaborator apropiat al Analiei Selis.

Preambulul proiectului a inclus „Săptămâna tango-ului argentinian”, derulată la cel mai vechi mall bucureștean, București Mall, în perioada 4-10 septembrie.

Studiile recente arată ca Mall-urile sunt în prezent spații favorite de socializare pentru români de toate vârstele și categoriile sociale, atât în mediul urban rezidențial (Capitala și orașele mari), cât și în orașele medii.

Programul complet al agendei Mall Cultural la AFI Cotroceni (zona Starbucks, Intrarea FAR):

  • 27 octombrie –19:00 – 19:15, Flashmob tango – pe muzica live a Cvartetului Passione vor dansa dansatori de tango din comunitatea de tango din București
  • 28 octombrie – 19:00 – 20:00, recital „Luna Tango Concert” cu durata de 60 minute alături de pianistul Mariano Castro, trupa Passione și 3 cupluri de dansatori de tango argentinian,
  • 23-29 octombrie – expoziție istoria Tango-ului argentinian în incinta AFI Cotroceni, în premieră în România (expunerea pe galerie a 15 panouri cu istoria tango-ului Argentinian).

Programul complet al agendei Mall Cultural la Mega Mall (nivel -1, zona Carrefour):

  • 2 noiembrie – Curs de tango și prezentare expoziție, 19:00 – 20:30
  • 3 noiembrie – 19:00 – 20:00 – recital „Luna Tango Concert” cu durata de 60 minute alături de pianistul Mariano Castro, trupa Passione și a 3 cupluri de dansatori de tango argentinian
  • 30 octombrie – 5 noiembrie – Expoziție istoria tango-ului argentinian în incinta Mega Mall, care consta in: expunerea pe galerie a 15 panouri cu istoria tango-ului Argentinian.

Programul complet al agendei Mall Cultural la Iris Shopping Center Titan (12 noiembrie):

  • 6-12 noiembrie: Expoziție istoria tango-ului argentinian în incinta Iris Titan, care consta in: expunerea pe galerie a 15 panouri cu istoria tango-ului Argentinian.
  • 12 noiembrie: recital „Luna Tango Concert” cu durata de 60 minute alături de pianistul Mariano Castro, trupa Passione și a 3 cupluri de dansatori de tango argentinian

Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii, Mariano José Castro s-a stabilit din 2013 în România. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică. Din anul 2008, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria „Cel mai bun album de tango”. Cu această trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină.

Cvartetul Passione este format din patru tinere absolvente ale Universității de Muzică din București. De la înființare, în 2006, cvartetul a susținut concerte și recitaluri în România, Grecia, Italia și Japonia. Repertoriul său include aprox. 400 de piese clasice, organizate pe perioade stilistice, dar și piese moderne scrise pentru formula de cvartet.

Organizatori: Asociația pentru Cultură și Tango cu sprijinul Centrului Cultural al Municipiului București ARCUB.

Parteneri: AFI Cotroceni, Mega Mall, Iris Shopping Center, Ambasada Argentinei, Elite Art UNESCO Gallery, Asociatia de Psihanaliza a Legăturilor de Grup și Familie, Julietta Tango Fashion.

 

Partener media: Radio România Cultural.

Mai multe detalii despre eveniment pot fi accesate la www.tangoact.ro și pe pagina de Facebook Mall Cultural.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.