Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

LUXUL – de la curtea Franței la extravaganțele contemporane

0

LUXUL – de la curtea FranțeiFundația Calea Victoriei vă invită de miercuri, 7 ianuarie,  de la ora 19:00 la ateleirul LUXUL – de la curtea Franței la extravaganțele contemporane, susținut de istoricul Monica Neațu. 

„Le superflu, chose très nécessaire.” (din înțelepciunea domnului Voltaire)

Luxul – subiectiv, ambiguu, dificil de definit – a fascinat oamenii de la începutul veacurilor. Istoria sa ne pune în fața a nenumărate nesăbuințe și extravaganțe, căci luxul, dorit și hulit în egală măsură, ține de reprezentare socială, dar și de vis. De la cochetele romane, care cheltuiau sume colosale pe parfumurile venite din Orient, până la fashionistele de astăzi, care privesc cu nesaț vitrinele de pe Avenue Montaigne. Luxul, cu tot cortegiul său de reprezentări și semnificații, determină gesturi, atitudini și comportamente.

Vă invităm la un curs dedicat istoriei și evoluției luxului în istoria europeană. De la curtea Franței, transformată de Ludovic al XIV-lea într-un veritabil showroom al epocii, vom pătrunde în lumea artizanilor și furnizorilor regali pentru a ajunge, în final, la simbolurile luxului contemporan. Vom descifra gesturi și atitudini și ne vom delecta cu istoria unor case celebre precum Mellerio, Cartier, Louis Vuitton, Worth, Guerlain, Hermes, Dior, Fabergé și cu creațiile lor minunate.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. O scurtă introducere în istoria luxului. Etimologie. Reprezentări și percepții în antichitatea greco-romană. Luxul de la curțile medievale. Excesele Renașterii – Italia și Franța.  Secolul XVII și conceptul de lux modern. De la utilitate la scandal. Bijuteriile și bonetele Mariei Antoaneta. Voltaire & co.- apologeții luxului. Teatrul, lectura, conversațiile, cafenelele – luxul intelectual.

2. Secolul XIX – luxul elitelor urbane. Paris – capitala luxului. Apariția marilor case de modă. Worth și toaletele de la curțile regale. Furnizorii regali și imperiali – Guerlain, Louis Vuitton, Cartier, Boucheron, Baccarat, Fabergé. Deliciile culinare – șampania, trufele, foie gras.  Clienții care stabilesc trendul – de la împărăteasa Eugénie la Jackie O.

3. Secolul XX – democratizarea luxului. Paul Poiret, Coco Chanel, Christian Dior, Gucci etc. De la haute couture la prêt-à-porter. Rafinamentul luxului – Hermes, Bulgari, Van Cleef & Arpels, Ritz. Parfumul care te ruinează. Imperiile luxului -LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton S. A).Luxul colecționarilor.

 

Lector: Monica Neațu

Data: 7 ianuarie 2015; Ora: 19:00

Număr ateliere: 3

Frecvența: săptămânal, miercuri

Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 135 ron

Locul desfășurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Înscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.