Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

LUMINU by LUMINISH

0

Luminu. Hand in hand paper. True story.
Luminish. The light from the woods. True story.

Atelierul de hârtie manuală, prin Asociația Ordinul Manufacturierilor, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, The Institute și Group Noblesse au lansat vineri, 22 mai, instalația-colaj LUMINU. În contextul Romanian Design Week 2015, LUMINISH a prezentat un obiect de iluminat din hârtie reciclată manual în Expoziția Centrală de la Hanul Gabroveni și s-a aflat pe harta evenimentelor colaterale cu proiectul LUMINU by LUMINISH. Tema anului propusă de Romanian Design Week a fost Reciclarea.

Luminish a sugerat un experiment folosind ca instrumente principale de lucru hârtia reciclată manual și mâinile. Fiecare om care a vizitat Atelierul de hârtie manuală, în perioada 16-21 mai, a fost invitat să intre în joc și să ne lase să-i mulăm o mână. Epiderma vegetală mulată pe cea umană. După 6 zile de workshop, în cea de-a șaptea zi, am creat LUMINU, o instalație-colaj obținută din toate mulajele mâinilor.

Ob de iluminat in Palatul Noblesse2

În timpul evenimentului, s-au făcut demonstrații de mulaj cu pastă de hârtie pe mâinile echipei de la Noblesse Group, venită de la mic la mare în Atelier: arhitecți, contabili, oameni de comunicare. Mulajele obținute, instalația și alte obiecte de iluminat made by Luminish au fost expuse în Palatul Noblesse – Centru de Artă și Evenimente, în ultimile două zile de Romanian Design Week.

Seara s-a continuat cu un dialog intercultural despre hârtie, în compania Marlenei Leichtfried, Programme Management Vienna Design Week și a lui Andreas Nader – photographer: ce a fost hârtia manuală la origine, ce este în prezent și care este semnificația ei în Atelierul de Carte. Discuția a fost reluată, duminică, împreună cu Julia Hurner, Vienna Design Office și Lisa Hardon, Dutch Design Week.

Peste 150 de oameni au venit hotărâți să intre în fapta mulajului.
Peste 1500 de oameni au venit la demonstrații de hârtie manuală și mulaje pe 16 mai, zi de Romanian Design Week intersectată cu Noaptea Muzeelor.

Am propus poziția mâinii, am mulat ce ni s-a propus: chei în hârtie, un antebraț, degete în V de Vendetta, verighete, mâini atingându-se. Oamenii au venit pe bicicletă,   ținându-se de mână – iubiți, prieteni, părinți și copii, pregătindu-și mâinile sfios, dar cu nerăbdare, pentru primirea hârtiei. Am făcut cunoștință cu mâini tatuate, mâini de scriitori, de artiști – graphic design-eri, unatciști, pictori, performeri, mâini de oameni care plimbă cuvinte în conferințe, mâini de copii, mâini native și străine.

Noblesse Group hand moulds

Întâlnirea lor cu hârtia și Luminish-ul a fost scrisă ”de mână” în Jurnalul atelierului dedicat evenimentului Romanian Design Week. Avem file caligrafiate, desenate, umplute de sus până jos, litere apăsate, litere înclinate, mesaje sincere, succinte și fraze boeme:

Îmi place aici pentru că este multă hârtie – un copil
Așa trebuie să se simtă copacii, cu soare pe scoarță – Mihaela
It’s all in the paper! Thanks for sharing! Impressive! – Marlene & Andreas

Hârtia aleasă pentru mulaje a fost pentru faptă, după port, echilibrând diversitatea celor veniți: hârtie reciclată manual din ziare, hârtie manuală cu inserturi de mătase, subțire sau densă, albă sau color.

Instalația LUMINU a fost concepută sub forma unui război de țesut. Fibrele textile au fost substituite cu cele ale hârtiei manuale. Printre fire nu e prins covorul, nici ștergarul, nici ia, ci intenția lor: mâna.

Mâna nu țese, e prinsă în război – mâna făcătorului de inutil. Aceea care se războiește cu lumea: taie copaci, aruncă gunoaie. Alunecă și se lasă ademenită în mrejele sociale,  pierzându-și umanitatea. Fapta care deformează.

Mâna țese, e prinsă în război – mâna creatorului de subtil. Aceea care creează lumea, dar nu se lasă ajunsă în ițele-i. Este în și deasupra. Ea face posibilă curgerea gândului întru materializare. Fapta care reformulează.

Numai o mică parte din mulajele făcute a fost folosită, urmând ca în următoarele luni să fie creat un al doilea obiect din cele rămase.

Mulțumim celor care au avut simțire pentru experiment, celor care au îndrăznit să atingă hârtia, celor care au înțeles cartea manufacturată, celor care au văzut lampa!

Parteneri: The Institute, Muzeul Național al Țăranului Român, Asociația Ordinul Manufacturierilor, Luminish, Noblesse Group: Palatul Noblesse – Centru de Arte și Evenimente, Galeriile Noblesse, Studio InSign.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.