Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lucian Boia, Konrad Gündisch și Andrei Pleșu în dialog. Rolul minorităților, în special al minorităţii germane, în dezvoltarea României în ultimii 100 ani

0

Dezbaterea „100 ani – România Modernă și rolul minorităților – Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar” va avea loc luni, 24 septembrie, începând cu ora 16:00, la Biblioteca Centrală Universitară, în prezența unor personalități ale vieții publice și politice din România și din Germania. Dezbaterea este organizată în contextul Centenarului României, la inițiativa Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German. Evenimentul este deschis publicului larg, care va putea contribui cu întrebări și păreri legate de rolul minorităților la dezvoltarea României.

Diversitatea culturală a caracterizat mereu România, una din țările europene cu un număr mare de minorități, acestea din urmă având o contribuție însemnată la dezvoltarea comunităților locale. Minoritatea germană, asupra căreia se va concentra dezbaterea amintită mai sus, joacă în continuare un rol de marcă în peisajul cultural local.

Ce avem de învățat din istoria celor 100 ani? Cum putem folosi, mai departe, această diversitate culturală pentru a ne bucură de o țară mai deschisă spre nou? Cum „îi aducem acasă” pe copiii etnicilor germani, prin inițiative și proiecte culturale relevante?

Răspunsurile la aceste întrebări, dar și la multe altele, vor fi dezbătute în cadrul evenimentului de luni de Lucian Boia, Andrei Pleşu şi Konrad Gündisch. Moderatoarea discuţiei va fi Christel Ungar-Ţopescu.

Un cuvânt de întâmpinare va rosti Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, totodată și vicepreședinte al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German. Alocuţiuni de deschidere vor avea apoi Sergiu Nistor, consilier prezidențial, în cadrul Departamentului de Cultură, Culte și Centenar, și George Ciamba secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spatiul euroatlantic din Ministerul Afacerilor Externe, co-președinte al Comisiei Interguvernamentale Mixte România-Germania pentru Etnicii Germani din România.

Cuvântul de încheiere a evenimentului va fi susținut de Paul Jürgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România și membru al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German.

Participarea la eveniment se face pe baza de înscriere, în limita locurilor disponibile, la adresa de mail: ioana.florea@fcbrg.ro sau numărul de telefon: +40 755 047 222 Concluziile formulate în urmă dezbaterii vor fi publicate pe site-ul Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German: www.fcbrg.ro/

Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German a fost înființat în anul 2016 la inițiativa mai multor personalități ale vieții publice din România, cu scopul de a dezvolta o platformă solidă pentru schimburile româno-germane la nivel cultural, social, economic şi ştiinţific.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.