Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Linux românesc pentru administrație publică, educație și securitate

0

Linux românesc pentru administrație publică, educație și securitate:
Grupul Rogentos lansează Kogaion și Argent

linux

Cum ar fi să ai acces la un sistem de operare la fel de ușor de utilizat ca cel cu care te-ai obișnuit deja, dar gratuit, stabil și, în plus, creat în România? Grupul Român pentru Dezvoltarea Tehnologiilor derivate din Gentoo anunță lansarea sistemelor de operare Kogaion Linux și Argent Linux – distribuții românești, independente, de sine stătătoare. Două evenimente oficiale de lansare au loc la București și la Cluj, săptămâna viitoare: joi, 27 august, la TechHub Bucharest, ora 18:30, și sâmbătă, 29 august, la Auditorium Maximum Cluj, ora 17.

Distribuțiile Kogaion și Argent sunt puse la dispoziția utilizatorilor gratuit, public, deschis – licențele sunt gratuite, publice, deschise.

KOGAION Linux este sistemul de operare orientat către utilizatorul obișnuit de calculator, ușor adaptabil în funcție de nevoile sale. Fiind orientat către Desktop, are potențialul de a servi utilizatorul acasă, dar și în administrația publică, națională și locală, instituții publice. Poate servi de asemenea administrațiile universitare și școlare ca bază educațională, fiind capabil să înlocuiască fără probleme tradiționalele Microsoft sau Apple.

ARGENT Linux este sistemul de operare orientat către servere, cloud management, data centers, securitate informatică, securitate națională și internațională. Servește protecției individului, a administrațiilor fiscale și de servicii, informații și armată – MAI; MApN, alte instituții din domeniul Apărării. Poate fi așadar un derivat fezabil, viabil în tot ceea ce înseamnă protecția națională, internațională și sisteme de securitate.

De unde aceste nume? Kogaion vine direct din negura istoriei românilor, ca idee de continuitate, în timp ce Argent, derivat din latină, trimite la argint, simbolul de bază al serverelor: impenetrabil, stabil, performant. Cine le dezvoltă? Grupul Român pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Gentoo, adică Grupul Rogentos GNU/Linux (Romanian Gentoo Operating Systems).

LANSAREA OFICIALĂ
București: Joi, 27 august, ora 18:30, TechHub Bucharest, strada Nicolae Filipescu nr. 39-41. Facebook: https://www.facebook.com/events/1487115298268680/
Cluj: Sâmbătă, 29 august, ora 17:00, Auditorium Maximum, strada Emmanuel de Martonne nr. 1. Facebook: https://www.facebook.com/events/779770495427604/

Pe lângă istoricul grupului Rogentos si sistemelor Argent și Kogaion, în cadrul evenimentului de la București abordăm și tema licențelor open source, a certificărilor Linux, a software-ului Linux utilizat în educație, medicină, business sau administrație publică, concepte Argos pentru ARM6 / ARM7, home automation și embedded systems cu Linux.

O muncă de patru ani. Povestea Kogaion și Argent, create în România

Ideea datează din 2011, când un linuxist clujean dedicat, Ștefan Cristian Brândușa, a început să dezvolte distribuțiile de unul singur. În iunie 2012, era gata prima imagine de RogentOS GNU/Linux, derivată și orientată pe sistemele de operate Gentoo și Sabayon. Două luni mai târziu, echipa creștea cu cinci membri, avea propriul site, iar toate facilitățile erau în vigoare ca „sistemul RogentOS”.

Cu echipa mărită, RogentOS a parcurs mai multe versiuni. Prima variantă de sistem s-a numit RogentOS, însă, fiind dependentă de Gentoo și Sabayon, a fost scoasă din uz în 2013. Versiunea 1.4, creată în 2013, era prima variantă cu adevărat stabilă.

La momentul creării RogentOS 1.4, era necesară refacerea infrastructurii și a organizației, așa că programul a fost divizat în două mari sisteme. În noiembrie 2013 începea așadar schițarea celor două mari sisteme de operare independente Kogaion și Argent, sub tutela organizației Rogentos. Nu se mai orientau către Gentoo și Sabayon, aveau propriile resurse și unelte de dezvoltare, care însă nu constituiau interes public sau privat, ci doar al echipei – de a-l dezvolta în continuare, cu resurse proprii. Scopul lor: să ajungă să creeze un program stabil, pregătit pentru a fi autoconfigurat pentru utilizatorul de rând, care să fie capabil să îl folosească fără a primi erori. Un program disponibil pentru publicul larg.

„În privința Kogaion, avem în lucru două ediții în plus pentru educație – respectiv pentru universități și școli, dar pentru început, poate fi utilizat activ în administrația publică și locală din fiecare oraș, județ etc. Cât despre Argent, el furnizează aceste servicii de securitate. Noi oferim sistemul gratis, public, deschis, licența este gratuită, deschisă, publică”, explică Ștefan Cristian Brândușa.

„Singurul lucru pe care l-am putea cere în schimb este contribuția prin rapoarte către dezvoltatorii principali și echipă, rapoarte privind erorile de bază, imposibilitatea de a rula anumite programe, de a reconfigura sistemul în caz de ceva rău, și susținerea tehnică, plătită – acesta este modelul nostru de business pentru cei ce vor utiliza sistemul în administrația publică. Scopul este eliminarea tuturor virușilor, impenetrabilitatea sistemului din punct de vedere al hacking-ului, ușurința mai mare de a utiliza programe care țin de administrația publică, respectiv fiscală”, adaugă el, precizând că dezvoltatorii Kogaion Linux și Argent Linux își vor trimite reprezentanții de bază pentru a pregăti funcționarii din administrația publică. Trainingul este și el gratuit.

Echipa dedicată acestui proiect a crescut constant, ajungând astăzi să cuprindă mai mulți membri și colaboratori: Ionel Busuioc, Ghiunhan Mamut, Cosmin Poeană, Alexe Moldovan, Victor Nițu, Ionuț Indre, Gabriel Blaga, Paul Șancă, Cristian Seceleanu (care oferă suportul tehnic și găzduirea sistemelor, fiind directorul companiei care asigură hosting-ul sistemului RogentOS) și, desigur, omul de la care a pornit întreaga idee – Ștefan Cristian Brândușa.

EVENIMENTELE DE LANSARE

București: Joi, 27 august, ora 18:30, TechHub Bucharest, strada Nicolae Filipescu nr. 39-41. Facebook: https://www.facebook.com/events/1487115298268680/

Cluj: Sâmbătă, 29 august, ora 17:00, Auditorium Maximum, strada Emmanuel de Martonne nr. 1. Facebook: https://www.facebook.com/events/779770495427604/

ÎNREGISTRARE: eventbrite.com/lansare-kagaion-si-argent-linux-os-romania-bucuresti

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comments are closed.