Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lectură simultană în 10 localuri din Centrul Vechi, la Noaptea de septembrie

0

Marţi, 30 septembrie, începând cu ora 18:00, va avea loc „Noaptea de septembrie”, cea de-a noua ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Evenimentul se va desfăşura simultan pe terasa a 10 localuri din Centrul Vechi, Bucuresti situate pe străzile Gabroveni şi Covaci: Bazaar, Berăria Nenea Iancu, Biutiful, Brown Jazz Pub, Delicii, Fire Club, Mojo, Rehab, Thomas Antiques şi 1974 Nişte domni şi fiii.

lectura simulatana

Spre surprinderea trecătorilor, aproape în fiecare terasă se va citi din literatura lui Alexandru Macedonski, iar organizatorii estimează participarea spontană a unui public format din peste 200 de persoane.

Cu o experienţă vastă în artele spectacolului în aer liber, teatru de improvizaţie sau teatru experimental, cei 10 actori care s-au alăturat demersului vor citi timp de aproximativ 15 minute o selecţie de texte din opera lui Alexandru Macedonski.

Cei 10 actori sunt: Adrian Ciglenean, Andreea Roxana Neagu, Bogdan Bran, Cristi Constantinescu, Conrad Mericoffer, Dan Murzea, Delia Riciu, Diana Croitoru, Mircea Anghel şi  Ruxandra Coman.

„Noaptea de septembrie” va reuni, într-un spectacol de lectură simultan, o selecţie de texte prin care se va urmări evidenţierea caracterului inovator şi experimental al literaturii lui Alexandru Macedonski.

Strada Covaci azi (sursa: Bucuresti Optimist)

strada covaci bucuresti optimist

Irina Macedonski: „Am ales să ne întâlnim de această dată în cafenelele şi localurile din Centrul Vechi al Bucureştilor pentru a aduce un omagiu serilor literare şi cenaclurilor care au existat şi s-au manifestat în perioada dintre cele două secole, al XIX-lea şi XX. La acele întâlniri literare din cafenele a apărut, de fapt, literatura română modernă.”

 

Mihai – Daniel Gheorghe: „Macedonski a reuşit sa creeze în jurul personalităţii sale un cenaclu, o revistă şi o societate, «Literatorul», unde erau încurajate tinerele talente scriitoriceşti ale Bucureştiului, precum George Bacovia sau Tudor Arghezi. Întrunirile se desfăşurau într-un cadru relaxat, boem, de cafenea şi, de cele mai multe ori, erau continuate acasă în locuinţele poetului. Se discuta viaţa literară a societăţii franceze, aveau loc discuţii despre inventică, ştiinţă, într-un mediu favorabil de socializare şi schimb de idei, iar tinerii scriitori ai epocii, încă nedebutaţi, nu aveau un context mai favorabil al afimrării decât revista şi cenaclul conduse de Alexandru Macedonski.

Cafeneaua terasă Oteteleşeanu

„Cu «Nopţile macedonskiene» am încercat sa redăm imaginea unui scriitor ce pare azi cu mult mai interesant decât o poate spune manualul de Bac, evitând să-l canonizam, ci, mai degrabă, să «revitalizăm» literatura sa; a scris SF, scenariu de film, articole de direcţie şi de estetică literară scrise cu 50 de ani mai devreme decât vremea lor, a inovat şi a experimentat cu toate formele de literatură existente în sec. al XIX-lea, ca nimeni altul. Tocmai pentru asta Macedonski ar putea fi numit scriitorul cel mai reprezentativ pentru literatura română de sec. XIX, cu el luând naştere literatura română modernă în adevăratul sens al cuvântului,” a completat Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski.

Intrarea va fi liberă.

Alexandru Macedonski (1854 – 1920)

Informatii suplimentare

Despre Nopţile macedonskiene în 2014

Proiectul „Nopţi macedonskiene” se va desfăşura lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural.

Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920).

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.