Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansarea platformei SAHIA VINTAGE

0

Sâmbătă 9 noiembrie 2019, de la 19:00, vă așteptăm la librăria Humanitas Cișmigiu – Bd. Regina Elisabeta (București), nr. 38 – la prezentarea celui mai nou proiect SAHIA VINTAGE: platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Platforma Sahia Vintage – deocamdată în versiunea de proiect-pilot – face parte dintr-un demers mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, început de Asociația One World Romania în 2013.

Demersurile One World Romania de valorificare a patrimoniului cinematografic național și de recuperare a tradiției documentarului românesc s-au materializat până acum în colecția Sahia Vintage, care cuprinde cinci DVD-uri curatoriate tematic în jurul unor selecții din producția studioului Sahia în perioada 1950-1990. Temele DVD-urilor publicate până acum au fost „Documentar, ideologie, viață”, „Muncă”, „Copii”, „Comandă politică” și „Efemere”. În paralel, Festivalul One World Romania a inclus anual un program de filme Sahia proiectate în timpul evenimentului, iar în ultimii ani Asociația One World Romania a organizat proiecții cu noi filme din patrimoniul Sahia în mai multe cartiere bucureștene, licee și universități.

O constantă a selecțiilor noastre din producția Sahia a fost atenția acordată nu numai filmelor clasice, recunoscute deja drept cele mai valoroase produse ale studioului de-a lungul celor patru decenii de activitate, ci descoperirea și aducerea în atenția publicului larg și a specialiștilor a unor filme rămase necunoscute, uitate sau aparținând unor categorii considerate până de curând minore, precum filmele educaționale, turistice sau industriale.

Platforma Sahia Vintage va include câteva zeci de fragmente de filme produse de Studioul Alexandru Sahia de-a lungul a patru decenii – un prim eșantion reprezentativ de autori, genuri, teme – însoțite de texte care contextualizează  această producție. Construită în versiune bilingvă (română-engleza), platforma propune astfel memorializarea online a fostului studio Alexandru Sahia ca instituție media esențială a României socialiste și deschiderea arhivei Sahia către publicul contemporan, prin crearea unui spațiu online de informare, reflecție și dialog.

Lansarea platformei face parte din seria de evenimente Memoria Arhivelor, inițitată de One World Romania, care propune în perioada 29 octombrie-12 noiembrie 2019 o serie de proiecții de filme descoperite de cineaști contemporani în timpul cercetării pentru propriile proiecte cinematografice. Programul proiecțiilor, însoțite de dezbateri cu cineaști și istorici, poate fi consultat aici.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.