Lansarea albumului „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic II”

0

Dată: Joi, 25 ianuarie 2024, ora 18:30

Desfăşurare: la sediul Muzeului, Strada Londra nr. 39

Acces: gratuit pe bază de rezervare, aici: 

https://forms.gle/QjBtos9d86Vquqn38 

Joi, 25 ianuarie 2024, de la ora 18:30, Igloo media alături de Muzeul Hărților vă invită la lansarea albumului Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic II.  

După apariția de anul trecut a primului volum, echipa editorială revine cu o cercetare extinsă asupra vilelor meditaraneene construite în Bucureștiul interbelic. 

Participarea la eveniment este gratuită, însă locurile sunt limitate. Dacă doriți să participați, vă rugăm să completați acest formular de înscriere: https://forms.gle/QjBtos9d86Vquqn38 

La eveniment vor vorbi arh. Dragoș Popescu, șef de lucrări la Departamentul Sinteza Proiectării de Arhitectură în cadrul U.A.U.I.M. București și autor al textelor din album, conf. univ. dr. arh. Mihaela Criticos, arh. Bruno Andreșoiu, coordonatorul proiectului, și arh. Anda Zota, coordonator editorial.

Cel de-al doilea volum Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic, în ediție bilingvă, română-engleză, completează colecția igloo patrimoniu cu o nouă carte-obiect, marcând totodată un eveniment editorial mult așteptat în redacția igloo: continuarea explorării unui fenomen arhitectural inedit din peisajul citadin bucureștean. Cartea documentează și prezintă valoarea arhitecturală a unei stilistici de inspirație maură, florentină, venețiană, balcanică, ca expresie a unor regionalisme autentice sau de import, grupate sub umbrela eclectismului pitoresc, cercetare pe care am început-o anul trecut, când, aproximativ în aceeași perioadă, a apărut primul volum din Pitoresc mediteraneean.

Într-o formulă grafică de excepție, volumul prezintă documente și imagini de arhivă rare, cât și o documentare fotografică actuală realizată de Arthur Țințu și Sabin Prodan. Cercetarea are la bază teza de doctorat a arh. Dragoș Popescu, Filonul mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic. Contribuţia lui Gheorghe Simotta (1891-1979), sub îndrumarea prof. univ. dr. arh. Nicolae Lascu, dar și studii aprofundate în istoria și teoria artei și arhitecturii europene, a istoriei civilizației românești, studii monografice, cât și documentarea din articole și studii din periodice românești de specialitate. 

De asemenea, cartea cuprinde un eseu pe marginea blockhaus-urilor specifice acestei arhitecturi, scris de arh. Cristian Brăcăcescu alături de autorul Dragoș Popescu.

Dintre exemplele documentate în volum face parte și clădirea Muzeului Hărților, reprezentată ca un frumos model de arhitectură mediteraneană din Bucureștiul interbelic. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.