Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansare de carte la ICR: „“Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919”

0

Joi, 25 februarie 2015, ora 17.00,  la sediul ICR va fi lansat volumul „Razboiul cel Mare. Fotografia pe frontul romanesc” de Adrian-Silvan Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Acad. Dan Berindei, presedinte de onoare al Sectiei de Istorie si Arheologie a Academiei Romane, si de autor,  Dr. Adrian – Silvan Ionescu, istoric de arta,  Director al Institutului de Istoria Artei “ G. Oprescu”.

Asociatia “6 Dorobanti” va prezenta in deschidere un ceremonial militar ce va omagia combatantii de acum 100 de ani.

Lucrarea este dedicata aniversarii a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial (1914),  razboi In care Romania, dupa doi ani de neutralitate, a intrat sa lupte alaturi de Antanta.

Poster RAZBOIUL CEL MARE

Volumul este prefatat de un studiu despre Serviciul Fotografic al Armatei Romane, aflat la dispozitia Marelui Cartier General din anul 1916, care include fotografi si operatori celebri in epoca, a caror misiune era aceea de a insoti deplasarea trupelor pe front, realizand jurnalul iconografic al diverselor unitati in timpul manevrelor.

In acest album se regasesc figuri emblematice pentru istoria Romaniei: Regina Maria, Regele Ferdinand, Principele Carol, principesele Elisabeta, Maria, Ileana, principele Nicolae, veniti pe front sa-i incurajeze pe soldatii romani. Generali romani si francezi – Eremia Grigorescu, Arthur Vaitoianu, generalul Henri Berthelot, seful Misiunii Militare Franceze  s. a.,  alaturi de miile de combatanti anonimi care si-au jertfit vietile pentru salvarea Romaniei vor ramane, prin aceste imagini, in memoria timpului.

Bogatul material iconografic a fost conservat,  in perioada interbelica si postbelica, in fototeci ale unor muzee si biblioteci:  Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Militar National, Biblioteca Academiei Romane, Arhivele Nationale, Biblioteca Nationala, Arhivele Militare Pitesti etc.  Pentru o reconstituire adecvata, imaginile au fost grupate tematic pentru a reda cele mai importante evenimente derulate pana la finalul razboiului, in 1919: Familia regala pe front, Artileria, Aviatia, Marina, Misiunea Militara franceza, Serviciul religios, Prizonieri germani si capturi de razboi, Ambulanta, Masa ostaseasca, Repausul, Perioada de ocupatie etc.

http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente/lansare-de-carte-la-icr-razboiul-cel-mare-fotografia-pe-frontul-romanesc-1916-1919.html

Accesul la evenimentul din 25 februarie, de la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti), este liber, in limita locurilor disponibile.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.