Lansare de carte: Erotismul în arta românească modernă și contemporană

0

Cartea prezintă 1000 de reproduceri de lucrări de artă de la peste 300 de artiști români, începând cu sfârșitul secolului XIX și până în prezent. Materialul, în variantă color sau alb-negru, se va lansa în cadrul Pavilionului Art Safari București, vineri 23 mai 2014, ora 13.30, în prezența autorului Cosmin Nasui și a criticului de artă Pavel Șușară.

Erotismul-in-arta-romaneasca-moderna-si-contemporana front

De la Theodor Aman încoace, mișcarea artistică românească a fost străbătută de o linie de forță vitală, a cărei traiectorie, deși secundară, face obiectul de studiu al acestei cercetări.

La începutul acestui studiu, în anul 2003, subiectul cercetării reprezentării erotismului în arta românească părea ficțiune. A existat și un mare inconvenient, literatura de specialitate a ocolit repetat introducerea în monografiile și studiile dedicate artiștilor, a lucrărilor ce conțineau aspectele erotice, pentru motivul că sfidau pudoarea și morala bunului gust și se ciocneau de principiu cu scopul măreț de popularizare al operelor artistice. Prin omisiuni repetate, de-a lungul zecilor de ani, s-a creat greșita impresie că arta românească nu a avut reprezentări artistice erotice și prin urmare această coordonată îi lipsește, ori este atât de rară încât poate fi considerată neglijabilă.

Menținerea ipotezei studiului de față a fost însă generos răsplătită de-a lungul observării fenomenului erotic în arta românească de numeroase lucrări de artă la care se adaugă uneori picante «mărturii de atelier», consemnate de contemporani în jurnale și pagini de scrisori sau amintiri.” Cosmin Nasui

Înțelegerile și «fețele» erotismului au trecut prin multe schimbări de-a lungul secolului XX, iar ceea ce la sfârșit de secol XIX era considerat erotic, în interpretarea actuală poate părea o simplă scenă de gen. Din acest motiv, fiecare aspect al erotismului ar trebui analizat și încadrat contextului istoric căruia îi aparține pentru a-i putea fi descifrate și interpretate înțelesurilor sale originare. Un exemplu, prezentat și în carte: o reprezentare considerată obscenă sau pornografică, așa cum era în epocă opera „Principesa X” de Constantin Brâncuși, astăzi poate părea o metaforă vizuală bine legată în forme.

 

Variantă alb negru și color, format 15×23 cm, 230 pagini

Editura PostModernism Museum

În limba română

Ediție limitată la 100 de exemplare

Cartea se lansează pe 23 mai 2014, de la 13.30, la Art Safari București (Piața George Enescu / Palatul Regal).

Prezintă istoricul și criticul de artă Pavel Șușară și autorul, Cosmin Nasui.

Eveniment paralel Bucharest Biennale 6.

Ulterior, cartea se va găsi pentru comenzi la www.cosminnasui.com și www.postmodernism.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.